Hírek

2016.04.20. 09:02

Veszprémvölgy újra Szűz Mária és Gizella oltalmában

Gizella királyné újra őrzi az évszázadokra csipkerózsika álmában szunnyadt ezeréves kultúrát, Szűz Mária pedig csaknem 500 éven keresztül oltalmazta az itt folyó nőnevelő tevékenységet.

Jákói Bernadett

A mai Kolostorok és Kertek területén húzódó, 2011-ben kialakított  sétaparkot  nyilvánították Magyarország legszebb sétaútvonalának az elmúlt évben.  Nem kétség, hogy a csodálatos, hamisítatlan veszprémi panorámával, a Séd patakkal, a dolomit sziklákkal kísért zöld övezet a múltban is csodálatos értéke, mondhatni ékszerdoboza volt a városnak. A koraközépkori érdeme Veszprémvölgynek vitathatatlan. Több idegenforgalmi leírásból ismerjük a történetét, a legismertebb , hogy ezen a helyen állt az egykori, Szűz Mária tiszteletére felszentelt görög-keleti apácazárda és nőnevelő intézet, amelyben a legenda szerint Gizella királyné is tevékenyen segítette az apácák munkáját. A nőnevelés tűzhelye Veszprém völgyben lángolt fel elsőként, Gizella királyné büszkeségéből, a veszprémi apácakezek munkája ma is ott díszlik az ezer éves koronázási paláston. A mindenkori veszprémiek nagyon büszkék ma is a területet körülvevő zöld övezetre, olyannyira, hogy a múltban is sajátos különös figyelmet fordítottak a megóvására. A XIX. sz. utolsó harmadára az első nyomtatott hírforrások sajnos még rendezetlen övezetről, városszéli állapotokról számolnak be, holott már tudják, hogy az ezeréves város kultúrtörténeti bölcsője ringott ezen a területen. A frissen megalakult első civil szerveződések, mint a Szépítő Egylet is, felkarolva a nem mindennapi faunát, a sziklákkal, vízimalmokkal, és a Séd patak miliőjével, kiskúti források rendezésével emberközeli kiránduló és sétahelyet kívánt létesíteni a park területén. Az akkori látkép még eltért a maitól, hiszen a Völgyhíd és a Szent László templom napjainkra domináns panorámája még nem uralta a teret, a sziklarendszer ekkor még elég növényzet nélkül uralkodott a tájban, ellenben a vízimalmok duruzsolása tette még romantikusabbá a miliőt. A Kiskuti Csárda a polgárosodó 1880-as évekbeli újra nyitásával a terület egyre több látogatót, vendéget, utazót csábított a vidékre, sőt a közeli lőtér pedig a katonákat is ide vonzotta.

Mindig népszerű kirándulóhelye volt a régi veszprémieknek a nyugati SÉD völgye. Fotó: archív, 1935

Ezért is volt szükség az addig méltatlan körülményeket rendezni, humánusabbé tenni, valamint a sziklák környékét megfelelően rendben tartani. A terület sétatérré alakításában akkori nagyjainknak is kiemelt szerepe volt. Majd a turistaság szervezett megjelenésével, bár még csak közösségi szintű szerveződésben, de egyre többen zarándokoltak ki a szabadba. A környező zöld övezetekbe, a Kiskuti Csárda is elég népszerű, látogatott helynek számított. A város polgárai kezdetben gyalogosan, majd szekereken, később bérautókkal, érkeztek a várostól kissé kieső helyszínre, a rándultak ki a szabadba egy kis picknickre. Facsemete ültetéseket szerveztek a sziklamagaslatokra. A turistaság fénykorában, ami (1926-44-ig tartó időszak)  egyre nagyobb figyelmet kapott nemcsak a terjeszkedő, de a modernizálódni igyekező  város nyugati határának sarjadó zöld koronája, így nagy figyelmet szántak rá a helyi propagandában . A turistakultusz felerősödésével a városba érkező csoportok sokat kirándultak a sziklákhoz, a Séd patak mentén beiktatták az akkor még  szabad  fürdőzés programját is. A rendezetlen Séd mederben évtizedeken át baráti társaságok élvezték a felhőtlen strandolást. Az 1930-as évek elején a szervezett, intézményes Turistaegyletek, az idegenforgalom és a honismeret közös tevékenységén alapuló szervezetekben végzett munkájukkal sokat tettek a város fellendítéséért, elsők között a Séd-völgyi sétaút felújításával, az itt évszázadok óta megbúvó emlékek bemutatásával, feltárásával. Az egykori jezsuita templomrom, ami azóta a győri jezsuiták területén maradt árván, az 1930-as években veszprémi régészeink által került feltárásra a  körülötte lévő zöld környezet némi csinosításával.

A kiránduló kultusz továbbra sem csökken, a 30-as évek veszprémi polgársága előszeretettel kívánkozik a völgybe, de ekkor már nem csak a sétaút, hanem idegenforgalmi látványosságnak is beillő az éppen épülő Völgyhíd teszi vonzóvá az idesétálókat. Családostól zarándokoltak ki a Séd partra, onnan figyelve az éppen zajló építkezés menetét. A Séd-völgy ezidőtájt számos idegent, vendéget, érkezőt fogadott, az itt duruzsoló vízimalmok szintén turista látványosságnak számítottak. A sétányfejlesztésre lakossági pályázat útján több javaslat is érkezett a veszprémi polgároktól, miként lehetne még vonzóbbá tenni az idegenforgalomnak a város ékszerdobozát. Érkeztek olyan javaslatok, hogy a zöldnövényzet nélküli csupasz sziklafalakra Veszprémet és az érkező vendégeket üdvözlő feliratokat helyezzenek, strandfürdőt létesítsenek a Séd menti területekre, vagy kocsikázással, közösségi, társasági összejövetelekkel emeljék a völgy nívóját. Ezek mellett igény is volt arra, a sétautak mentén pihenő- és heverőhelyeket jelöljenek ki, óriástérképeket állítsanak fel a sétautak mellé.  A II. világháború idején a sétakultusz a közeli katonai lőtér szerepének megerősödése miatt szünetelt, a Szent István jubileumi év alkalmából feltárt romtemplom léte veszélybe került. Egyetlen szórakozási és társasági élet színtereként a Kiskuti Csárda bizonyult, de ebben az időben nemcsak a civil vendégfogadást, hanem többségében a szomszédban állomásozó katonai alakulatok látogatását élvezte az akkor már több évtizedes múltra visszatekintő nagyhírű csárdaépület.

Jeles eseményeknek , mint pl. filmforgatásoknak is helyet adott a völgy, a Gábriel malomban és  környékén forgatták az Aranypáva c. filmet, 1942-ben jeles magyar színészek közreműködésével. (A malomnak már csak a romja látható a mai A part alatt játszótér nyugati szomszédságában a Rovaniemi lépcső melletti füves részen.)  Azóta is számos filmfelvétel készült a helyszínen. A háború viszontagságait sajnos viselnie kellett völgynek, nagyon sok földönfutó itt és környéken talált menedéket a háború borzalmai elől. Az 1950-es évek végén a város a szomszédos Fejes-völgyben Vadasparkot létesít, majd ezen a területen 1961-ben Vidámparkot építenek társadalmi munkában. Az utóbbi a veszprémiek felhőtlen szórakozását jelentette egy évtizeden keresztül, ekkor létesült Csónakázó tóval és kisvasúttal.  A park csinosításával a sétautak is átalakultak, a sziklabarlang alatt is közlekedő új kisvasút pedig úttörővasutasoknak nyújtott nemes szolgálatot. A park területén Arborétumot alakítottak ki, sétatérként, bemutatónövényeket, kitömött madarakat állítottak ki vitrinekben. Ezeknek a  nyomaival lehetett még találkozni utóbbi időszakban is.

A több, mint egy évtizedes fénykorát élő park elárvul, a vidámpark létesítményei megszűnnek, majd a zöld övezet kissé megfakulva, a tó életterét vesztetté vált. Közösségi, társadalmi ünnepek, népünnepélyek , vásárok élvezték a veszprémiek sokadalmát  több évtizeden keresztül. Az elmúlt évtizedek pedig új kiskertek létesítésével ébresztgették a veszprémieket, a környékben letelepedettek kertműveléssel és kisállattartással kezdtek el foglalkozni. Hamarosan a környező utca a kiskerti, hétvégi üdülőövezetből   modern utcává fejlődött, építkezések indultak el az ősi  Veszprém völgyben.   Az 1980-as évek végén  a szomszédos Állatkerttől hoztak ki a tóhoz madarakat, és újra hattyúk, kacsák kezdték benépesíteni a már erejét és kultuszát  vesztett egykori csónakázótavat. Napjainkra a 2011-ben felújított Kolostorok és Kertek projekt keretén belül öt év távlatban ismét erejét és életet nyert sétaút és a környékbeli nevezetességek veszprémikumként , de akár hungarikumként  szolgálva emelik a város hírnevét. S mivel  Veszprém polgáraiban nagy őserő lakozik, ez az erő nyerjen még nagyobb lendületet Gizella királyné  és Szűz Mária üzenete által. S ne csak jöjjön, hanem legyen is ott minden veszprémi a kultúra bölcsőjénél Gizella királyné ünnepén is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!