Hírek

2014.10.28. 17:49

Víz alá került Marcaltő határa

A település határában immár hónapok óta áll a víz, a terület nyílt ártérnek minősül. Belterület nem került veszélybe.

Tremmer Tamás

A Marcal vízgyűjtő területére az utóbbi három hónapban nagy mennyiségű csapadék hullott, ennek hatására három árhullám vonult végig a folyón. A talaj telítetté vált, így kevés csapadék tudott beszivárogni, ezért annak jelentős része a mederben jelent meg. A Marcal jobb oldali mellékvízfolyásain is intenzív, gyors árhullámok vonultak le, telítve ezzel a befogadó Marcal medret, tájékoztatott Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Marcaltő határa hol magasabban, hol kevésbé magasan, de víz alatt áll. Megszokott ártéri látvány Fotó: Tremmer Tamás

Az árvíz Karakótól Marcaltő térségéig okozott elöntéseket. A Marcal mentén a becsatlakozó kisvízfolyások, és árkok nincsenek ellátva a betorkollás helyén elzáró szerkezettel, amik megakadályoznák a nagyvizek kivezetődését a Marcal völgyébe, így a Marcal menti területek ártérnek minősülnek.

Az érintett terület három vízügyi igazgatóság határán található, amelyek összehangoltan védekeztek. A Marcal mentén kialakult árhullám idején a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság folyamatos járőr- és figyelőszolgálatot látott el, vízhozam méréseket végzett és végez, naponta hidrológiai előrejelzéseket készített. Az árhullámok levonulását követően Egyházaskesző térségében a part egy szakaszának megnyitásával gondoskodtak a víz visszavezetéséről is.

Fotó: Tremmer Tamás

Marcaltő védelme érdekében az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság homokzsákokkal védekezett. Az Egyházaskesző - Marcaltő összekötő közút átereszeit lezárták, ezzel megakadályozták, hogy a víz a falu irányába menjen. A területeken lévő vizek levonulását a Marcaltői-övcsatorna tisztításával is segítették. Belterület nem került veszélybe.

A területen kint levő vizek mélyvonulatokban helyezkednek el, ezeknek nincs lefolyásuk. A talaj telített, így a víz oda nem tud beszivárogni. Nagyon sok területen a tulajdonosok beszántották az elvezető-lecsapoló árkokat, így a mélyebben fekvő területeken pangó víz marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!