Kemenesszentpéter

2016.06.19. 20:25

Jubiláló néptáncosok - A hagyományok iránt érzett tisztelet hatja át tevékenységüket

Kemenesszentpéter - Gazdag programokkal ünnepelte fennállásának tízesztendős évfordulóját a Kemenesszentpéteri Bíborvirág Néptánccsoport.

Polgár Bettina

A jubileumi ünnepségnek a helyi művelődési ház adott otthont. Kuti Piroskától, a néptánccsoport tagjától megtudtuk, településükön 2006-ban Máhig József, az akkori polgármester kezdeményezésére alakult meg a Kemenesszentpéteri Bíborvirág Néptánccsoport azzal a céllal, hogy a falu kulturális rendezvényeit színesítse.

A néptáncosok színpadi produkciókkal ünnepelték a jubileumot. Fotó: Kuti Piroska

- A tánccsoport rábaközi motívumokkal díszített táncokat ad elő, melyeket Töreki Imre, a Szanyi Bokréta Néptáncegyüttes művészeti vezetője tanított be a tagoknak, kiknek elszántsága már az első próbán megmutatkozott. Az első viselet is közös összefogással készült el, majd a Kemenesszentpéterért Baráti Kör Közalapítvány által benyújtott pályázat elnyerésével a ruhatár egy rábaközi népviselettel egészült ki. Az elmúlt évek során aztán a néptáncegyüttes több országos és területi rendezvényen is részt vett, illetve szerepelt a környező települések kulturális rendezvényein. A tánccsoport szakmai kapcsolatot ápol a Szanyi Bokréta Néptáncegyüttessel, valamint a Kemenesszentpéteri Nefelejcs Asszonykórussal is. A csoport tagjai pedig továbbra is aktív szerepet vállalnak a kultúra és a hagyományok őrzésében, Kemenesszentpéter kulturális rendezvényeinek megszervezésében - fogalmazott tevékenységük kapcsán Kuti Piroska.

Az ünnepi rendezvényen sokszínű folklórprogram várta a szép számú érdeklődőt: a jeles alkalom apropóján színpadra lépett a Szanyi Bokréta Néptáncegyüttes, a Homokbödögei Alapfokú Művészeti Iskola Kemenesszentpéteri Néptánccsoportja, a kemenesszentpéteri Nefelejcs Asszonykórus és a Bíborvirág Néptánccsoport, a kemeneshőgyészi Lesz-Vigasz férfikórus, valamint a vinári Lilaakác Asszonykórus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!