Kert

2015.06.05. 09:26

Virágzik a gránátalma

Kővágóörs - A gránátalma őshazája Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia, de Közép-Európában, így hazánkban is termeszthető.

Civil Tudósítónktól

Örömmel fedeztem fel egy kővágóörsi kertben a héten egy gyönyörűen virágzó cserjét. Nem ismertem a növényt, kérdésemre a tulajdonos felvilágosított, hogy egy gránát-alma virágában gyönyörködöm. Gyermekkorom regényeiben gyakran találkoztam ezzel a misztikus, varázserővel bíró, gyógyító növénnyel, melyet a valóságban még sohasem láttam.

A virág színe a világossárgától a narancsos-vörösig terjed
Fotó: Sipos Ottó Tibor

A gránátalma nagyobb cserje vagy kisebb fa termetű. Tavasz végén, nyár elején virágzik. A virág színe a világossárgától a narancsos-vörösig terjed. A kezdetben zöld, később narancssárga színű termés rekeszes, sok magvú bogyótermés. Hasznos savakban, káliumban, C-vitaminban és kalciumban gazdag. Állítólag tudományos kísérletekkel bizonyították a gránát-alma pozitív hatását többek között a szív- és keringési rendellenességek, a rák és a gyulladásos megbetegedések esetében, csökkenti az érfali lerakódásokat. A gyümölcsöt szeptember és december között szedik le. Dugványozással, gyökeres tősarjakkal, magvetéssel könnyen szaporítható. A gyümölcshús kiváló a vadhúsokhoz, szárnyas ételekhez, likőrök és sűrítmények, fagylaltok, formájában széles körben használható, kozmetikai szerek, bor is készíthető belőle. A szirupját koktélok alapanyagaként is használják. A növény kertünk dísze lehet, érdemes próbálkozni vele.

Sipos Ottó Tibor


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!