Kézilabda

2014.09.02. 09:30

BKSE: Ki lesz a karmester?

Balatonfüred - Alapos átalakulást követően idegenben nyitja meg a 2014/2015-ös szezont a Balatonfüred KSE NB I-es kézilabdacsapata. Új edző, több új játékos, új taktika, régi, megszokott fiatalos szellem: a dinamizmust szeretnék eredménnyé felépíteni.

Horváth Gábor

A nyári szünet végén némi kavarodás után Csoknyai István vette át a Balatonfüredi KSE NB I-es csapatának irányítását. A BKSE az előző idényben Sótonyi László vezetésével bravúrosan szerepelt és bronzérmet szerzett. Sótonyival a klub ennek ellenére nem hosszabbított szerződést, s úgy volt, hogy utódja a korábbi másodedző, György László lesz. Jött azonban (kissé váratlanul) az MKB-MVM Veszprém KC-val kötött együttműködési megállapodás, amelynek keretében Csoknyai István lett a vezetőedző és a bakonyi megyeszékhelyről több játékos is Füredre került kölcsönbe.

Az új tréner (és néhány fiatal játékos) a junior Európa-bajnokság miatt csak később tudott bekapcsolódni a nyári munkába.

- Rövid volt a felkészülésünk, hiszen a junior Eb miatt csak négy hetet tudtunk közösen, együtt dolgozni. Amíg távol voltam, segítőm, Igor Zubjuk elkezdte a fizikai munkát a srácokkal és azt kell mondjam, hogy remek eredményt értek el, a társaság jó állapotban van - nyilatkozta a Naplónak Csoknyai István.

A fürediek fiatalok, tehetségesek, eltökéltek, már csak az a kérdés, hogyan áll össze a játékuk a szerdai bajnoki rajtra a PLER-nél (Fotó: Penovác Károly)

A bakonyi kéziszurkolók korábbi nagy kedvence, aki az előző idényben a Veszprém II-vel aranyérmes lett az NB I/B-ben hozzátette: taktikai téren akadnak még lemaradások. - Vannak részsikerek, ez érződik, de hosszabb folyamatról van szó, 3-4 hónap, vagy akár egy fél év is eltelhet a játék tökéletesítéséig.

Csoknyai kiemelte a hét junior válogatott mellett csapatában jelenleg öt olyan játékos van, akivel a felnőtt nemzeti együttes keretében is számolnak. Mind fiatalok.

- Fiatal a társaság, ami azt jelenti, hogy terhelhető és motivált, remek az edzésmunka. A kérdés az, hogy nehéz szituációban ki lesz az, vagy kik lesznek azok, akik átlendítik az együttest.

A vezetőedző a célkitűzéssel kapcsolatban elmondta, szeretnének bekerülni a felsőházba, azaz az első hat közé. - Gyilkos harcok állnak előttünk. A sorsolásunk nehéz, hiszen sorban jönnek majd a rangadók. A Veszprém és a Szeged helye biztos, úgy néz ki, nekünk a Gyöngyössel, a Tatabányával, a Csurgóval, a Mezőkövesddel és az Orosházával kell megküzdenünk a fennmaradó négy pozícióért. A játékunk várhatóan rapszodikus lesz, hiszen a formaingadozás természetes egy ilyen fiatal csapatnál. Elsősorban az a dolgunk, hogy a hullámvölgyeket kiegyenesítsük. Sokan vagyunk, de kialakítunk egy 16-17 fős első keretet. Persze nem baj, ha tudunk meríteni, nagyon sok a tehetséges junior, vagy ifista korú játékos. Azt szeretnénk elérni, hogy Füredre mindenki remegő térdekkel jöjjön. Lendületes, dinamikus játék a célunk, olyan kézilabda, amely megfelelően kiszolgálja a szurkolókat.

Az évad első tétmeccsét a fővárosban, a PLER otthonában vívja a BKSE. - Az első bajnoki mindig nehéz, főképp, hogy idegenben kell pályára lépni. Ezzel együtt úgy gondolom, mi jobbak vagyunk, persze ezt szerdán bizonyítanunk is kell. Számomra is komoly kihívás ez a feladat, ráadásul nehéz örökséget kaptam. A bronzérmet túlszárnyalni szinte lehetetlen, de megismételni is emberfeletti produkció lenne. Azt viszont megígérhetjük, hogy mindent megteszünk a lehető legjobb teljesítmény és szereplés érdekében.

Kevés a rutin, sok a fiatal válogatott

A fürediektől nyáron rutinos játékosok távoztak: Pásztor István, Tombor Csaba, Kovács György, és az orosz Grigoriev búcsúzott el. A Veszprém első csapatától Iváncsik Tamás és Uros Vilovski érkezett kölcsönbe, valamint két junior válogatott, Ligetvári Patrik és Borbély Ádám. Igaz, utóbbi Mirko Alilovic sérülése miatt egyelőre a bakonyiak kapuját védi. Érkezett még Gábori Máté Vácról, Kovacsics Péter Csurgóról, és Juan de Rios Linares Gonzales Spanyolországból. A csapatból Szöllősi Balázs, Zdolik Bence, Bánhidi Bence, Székely Márton és Bóka Bendegúz felnőtt válogatott kerettag. A füredi egyesület színeit többen is képviselik a különböző utánpótlás nemzeti együttesekben. Győri Mátyás, Nemes Richárd és Ligetvári tagja volt a nemrég Eb-ezüstöt nyert U18-as csapatnak.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!