Kézilabda

2011.03.23. 09:23

Könnyek és örömök - A Veszprém-Barca akta legemlékezetesebbjei

Veszprém - Két héttel ezelőtt eldőlt, hogy a veszprémi férfi kézisek a Barcelona csapatával vívják a nyolcaddöntőt a Bajnokok Ligájában. A legrangosabb nemzetközi kupasorozatban eddig öt alkalommal találkoztak a felek. Összeállításunkban e párosítások legemlékezetesebb eseményeiből szemezgetünk.

Horváth Gábor

Valero Rivera, Éles József, Inaki Urdangarin és Krisztina infánsnő, Zdravko Zovko, Carlos Perez, Juan Garcia - hogy csak néhány olyan nevet említsünk, amelyek jelentős szerepet játszottak a legnépszerűbb magyar és spanyol kézilabda klub közös történetében. A sztori 1998. március 21-én kezdődött, eddig 2010 májusáig tartott, de már most vasárnap tovább is írják a szereplők.

1997/1998: csak egy gól

- Kellő összpontosítással a világ bármelyik csapatát legyőzhetjük - harangozta be lapunk hasábjain Kaló Sándor vezetőedző a Barcelona elleni negyeddöntőt az 1997/1998-as BL-idényben. A veszprémi szakember jól mérte fel együttese erejét, hiszen a bakonyiak hazai pályán 33:28-as győzelmet arattak a "falusi csapatot" alaposan lenéző katalánok ellen. A "kézilabda-káprázat" teljesebb is lehetett volna, hiszen a tíz góllal záró Éles József vezérelte alakulat a 47. percben például 28:18-ra vezetett. A visszavágón sajnos megbosszulta magát a kiengedés, Szathmári János ezúttal is kivédte az ellen szemét, de a 32:27-es spanyol siker azt jelentette, hogy Rivera gárdája idegenben szerzett több góllal jutott tovább. Hajnal Csaba ügyvezető eképp reagált a kiesésre: most elérhettük volna a nagy csapat minősítést.

1998/1999: királyi vendég

Még egy év sem kellett hozzá, hogy a kegyetlen sors ismét a Barcelonát vesse a magyar bajnok útjába. A BL-negyeddöntő első, veszprémi találkozója előtt elsősorban a spanyol sztár Inaki Urdangarin feleségének érkezése korbácsolta fel a kedélyeket. Na, nem mintha bármi baj lett volna az asszonnyal, csak az nehezítette a fogadást, hogy a derék kézis a hispán királyi pár lányát, Krisztinát választotta társának. Az infánsnő jött, látott, nyert. Mármint a házigazdák maximális tiszteletét, hiszen a fel(e)séget az sem zavarta, hogy a VIP-terem a Március 15. csarnok egyik öltözője volt: nem voltak különleges kívánságai és kedvesen, közvetlenül viselkedett. Nem úgy a testőrei, akik nagyon vigyáztak rá. Krisztina ugyan Veszprémet idő hiányában nem nézte meg, de lapunk beszámolója szerint a budai várban megkóstolta a paprikás csirkét. Ami a mérkőzést illeti, hiába fogadkozott Kiss Szilárd edző, csak egy soványka ikszre (29:29) futotta csapata erejéből. Éles ismét tíz gólig jutott, a második legeredményesebb bakonyi pedig Carlos Perez volt hat találattal. A visszavágón jól kezdtek a vendégek, de sajnos az első félidő végén összecsuklott a társaság és hiába védett remekül Fazekas Nándor, a vége 29:24-es vereség lett.

1999/2000: nagy pofon

Még 1999-et írtunk, amikor a BL csoportkörében futott össze a két gárda. Az első találkozót Veszprémben rendezték és csúfos hazai vereség (23:31) lett vége. "Nem ezt várta a közönség" címmel jelent meg tudósításunk, s ehhez csatlakozott Hajnal Csaba is, aki úgy nyilatkozott, hogy ezúttal gondok akadtak a játékosok hozzáállásával. A fiúkat a négy góllal elveszített (25:21) második meccsen már nem érhette ilyen kritika: jól küzdöttek. Kovács László edző is ezt emelte ki, mást persze nem nagyon tehetett. Az első összecsapáson Perez lőtte a legtöbb gólt, míg a másodikon Pásztor István volt a legeredményesebb.

2003/2004: Barca-verés

Egészen a 2003-as év végéig tűrte azt a bakonyi csapat, hogy a Barcelona sajnálattal vegyes lenézéssel tekintsen rá. Zdravko Zovko hadvezér fiai december 13-án Barcelonában 33:29 arányban kaptak ki, s mindenki úgy vélte, hogy bizony ez a hátrány ledolgozható a nyolcaddöntő visszavágóján. Igazuk volt, ahogyan Éles Józsefnek is, az ekkor már Görögországban kézilabdázó klasszis ugyanis ötgólos veszprémi sikert jósolt. A vége 31:26 lett. Sterbik Árpád klasszisformában védett, Csoknyai Istvánék szinte hibátlanul védekeztek, Mirza Dzomba volt a legeredményesebb, de Pásztor és Perez is nagyon veszélyes volt a kapura.

A Március 15. úti csarnok majdnem felrobbant a szurkolói hangorkántól, Zovko meg is jegyezte: "ez egy fantasztikus közönség". Csoknyai széttárta a kezét, amikor nyilatkozatot kértek tőle: "értsétek meg, nem tudok mit mondani, csak azt, hogy nagyon boldog vagyok." Két vállon a Barcelona  hirdette vasárnapi újságunk szalagcíme. 

 2009/2010: távoli bravúr

A tavalyi negyeddöntő-párharcról már e sorok írójának volt szerencséje (szerencsétlensége) tudósítani. A magyar bajnok sajnos már az első meccsen eljátszotta esélyeinek mintegy kilencven százalékát, ugyanis hat találattal (33:27) maradt alul a Palau Blaugranában. Egy héttel később hiába fogadta pokol a Veszprém Arénában a katalánokat, Nagy Lászlóék hátrányban is nyugodtan játszottak és a meccs végére fordítani tudtak (33:34). Az első találkozón a hibátlanul kézilabdázó, tizenhárom gólos (!) Juan Garciával nem bírt az MKB, a visszavágón pedig a másik szélső, Victor Tomas brillírozott.

A történet e héten vasárnap Barcelonában, azt követően pedig április másodikán Veszprémben folytatódik... 

 

 



 


Az MKB Veszprém KC-Barcelona Borges találkozókat, valamint a szintén a BL-nyolcaddöntőben  a német Flensburg  ellen pályára lépő Pick Szeged mérkőzéseit nem az utóbbi években megszokott televíziós csatorna, hanem egy nemrég indult és a korábbinál jóval kevesebb háztartásban elérhető adó közvetíti élőben. A www.naplo-online.hu szöveges formában a bakonyiak mindkét összecsapásáról élőben tudósít. Az e hétvégi barcelonai vendégjátékról pedig plusz útinaplóval is jelentkezünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!