Külföld

2009.10.08. 07:27

The Times: Berlusconinak le kell mondania

London - Lemondásra szólította föl a The Times című konzervatív újság csütörtöki számában Silvio Berlusconi olasz jobbközép kormányfőt.

MTI

Berlusconi politikai ellenfelei összeesküvésének tekinti a szerdai alkotmánybírósági döntést, amely szerint a miniszterelnök mentelmi joga nem terjed ki a korrupciós és csalási vádakra, és amely ezzel elhárította az akadályt a kormányfő elleni peres eljárások megindítása elől.

Bizonyos azonban, hogy nincs szó összeesküvésről - állapította meg a The Times. Komoly aggodalmat vet föl ugyanakkor az ügy egy fontos nyugati demokrácia kormányfőjének komolyságát illetően - jegyezte meg.

Az újság rámutatott, ha újrakezdődik a milánói per, Berlusconinak - mint mindenki másnak - meg kell jelennie a bíróság előtt. Megpróbált a törvények felett élni, de most utolérte a törvény - írta a The Times, megjegyezve, hogy az eljárás jelentős mértékben el fogja vonni a 73 éves politikust a miniszterelnöki feladatoktól.

Legfőbb ideje, hogy Berlusconi felhagyjon azzal, hogy a saját érdekeit Olaszország érdekei elé helyezi. Le kell mondania - mondott ítéletet a The Times.

Nehéz megbecsülni a szerdai alkotmánybírósági határozat politikai következményeit - állapította meg kommentárjában a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap. Berlusconi a döntés kihirdetése után azonnal kizárta, hogy lemondjon - emlékeztetett. Rámutatott ugyanakkor, hogy a korrupció és az adócsalás ügyében hozandó ítélet Damoklész kardjaként fog lebegni a kormányfő és az egész parlamenti többség fölött, még akkor is, ha a jogerős döntés megszületése valószínűleg sok időbe fog telni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!