Külföld

2010.05.25. 12:04

Holttá nyilváníttatná Mladicot a családja

Belgrád - Holttá nyilváníttatná családja a népirtással és emberiesség elleni bűntettekkel vádolt Ratko Mladic volt boszniai szerb katonai parancsnokot - jelentette a keddi belgrádi sajtó. A kormány szerint a kezdeményezés fricska a szerb hatóságoknak a család részéről.

MTI

A család ügyvédje állítólag néhány napon belül kérni fogja egy belgrádi bíróságnál, hogy indítsák meg a holttá nyilvánítási eljárást.

Bruno Vekaric, a háborús bűntettek ügyében eljáró szerb ügyészség helyettes főügyésze elmondta, a hatóságok a bíróság döntésétől - a holttá nyilvánítás esetleges megindításától - függetlenül folytatják Mladic keresését, és minden bizonnyal így tesz a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) is.

Milos Saljic belgrádi ügyvéd, a Mladic-család képviselője emlékeztetett, noha számos biztonsági szolgálat és "fejvadász" keresi Ratko Mladicot, több mint hét éve - azóta, hogy egykori szakácsa 2003 februárjában látta a boszniai Szerb Köztársaságban - nincs semmi nyom a hollétéről, csak találgatások. A 68 éves extábornoknak ezenkívül már tíz éve is komoly gyomor- és szívpanaszai voltak, a család ezért kétli, hogy túlélhetett volna egy ilyen hosszú bujkálást - magyarázta az ügyvéd, hozzátéve, hogy a családtagoknak elegük van az örökös zaklatásból, aminek a volt tábornok miatt ki vannak téve.

Rasim Ljajic, az NT-vel való együttműködésért felelős szerbiai testület elnöke azt mondta, a család a bejelentéssel gúnyt űz a szerbiai intézményekből. Szerinte éppen azért kérik az eljárást, mert tudják, hogy Mladic él.

A szerbiai szabályozás szerint akkor lehet kezdeményezni a holttá nyilvánítást, ha az eltűnt betöltötte a 70. életévét, és több mint öt éve nincs megbízható adat a hollétéről. Mivel Mladic még nem töltötte be a hetvenet, a kérelmezőnek bizonyítania kell, hogy olyan körülmények állnak fenn, amelyek alapján kijelenthető, hogy a tábornok halott.

A szerb kormány egy neve elhallgatását kérő magas beosztású tisztségviselője elmondta a Vecernje Novosti című lapnak, a családnak nehéz lesz bizonyítania állítását, de még ha a bíróság holttá is nyilvánítaná Mladicot, annak is csak a családra nézve lennének bizonyos vagyonjogi következményei, a hágai törvényszék eljárására nem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!