Külföld

2011.02.11. 07:41

Egyiptom - Ashton: most jött el a hatalomváltás ideje

Most jött el a hatalomváltás ideje Egyiptomban - jelentette ki Catherine Ashton, az Európai Unió külpolitikai főképviselője, reagálva Hoszni Mubarak csütörtök esti beszédére, amelyben az egyiptomi elnök bejelentette, hogy nem mond le, de hatalmi jogköreit átruházza alelnökére.

MTI

"Mubarak elnök még mindig nem nyitott teret a gyorsabb és mélyrehatóbb reformoknak. A következő órákban és napokban figyelmesen követjük majd, hogyan reagál erre az egyiptomi nép, mert a nép követeléseinek és elvárásainak teljesülniük kell. A népnek van joga megítélni, hogy a Mubarak elnök által bejelentett intézkedések megfelelnek-e elvárásainak és törekvéseinek" - tette hozzá Ashton közleményében.
   
Felszólította az egyiptomi hatóságokat és a hadsereget, hogy higgadtan és visszafogottan cselekedjenek, és védjék meg a békés tüntetőket. Azzal kapcsolatban, hogy Mubarak csak "a biztonsági feltételek" teljesülése esetén lesz hajlandó megszüntetni a rendkívüli állapotot az országban, Ashton figyelmeztetett: a szabadságjogoknak "a lehető leghamarabb érvényesülniük kell". A főképviselő közölte, hogy "mihamarabb el akar látogatni Egyiptomba".
   
Alig néhány órával a közlemény kiadása előtt ismerte el a főképviselő szóvivője, hogy Kairó vonakodik megadni Ashtonnak az engedélyt arra, hogy elvigye Mubaraknak és ellenzékének az EU 27 tagországa vezetőinek üzenetét.
   
William Hague brit külügyminiszter "egy széles társadalmi alapokon nyugvó kormányt eredményező, gyors, de rendezett átmenetet" sürgetett Egyiptomban Mubarak beszédére reagálva. "Alaposan tanulmányozzuk, hogy mit mondott az elnök és az alelnök. Mi Nagy-Britanniában azt akarjuk, hogy az egyiptomiak békésen és demokratikusan tudják elsimítani nézeteltéréseiket. Egyelőre nem egyértelmű, hogy (Mubarak) mely hatalmi jogköreit adta át (alelnökének), és hogy ez valójában mit jelent" - mondta a Bahreinben tartózkodó Hague a BBC-nek nyilatkozva.
   
"Egyiptom robbanni fog, és a hadseregnek kell majd megmentenie az országot" - írta Mubarak beszédére reagálva Mohamed el-Baradei az arab ország egyik fő ellenzéki vezetője a Twitter mikroblogon fenntartott profiljába (">" target="_blank"). A CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva pedig azt mondta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Nobel-békedíjas volt főigazgatója: "Az emberek rettenetesen dühösek, nekünk pedig van okunk aggódni. (Mubaraknak és Szuleimánnak) félre kell állniuk. Elvesztették az emberek bizalmát" - szögezte le, hozzátéve még, hogy Mubarak elvesztette minden legitimációját. Utalva arra, hogy az elnök átadta hatalmi jogköreit alelnökének, feltette a kérdést: "Hatalom nélkül hogy lehet valaki elnök?"
   
Baradei néhány órával korábban interjút adott egy amerikai és egy osztrák médiumnak, és ebben annak a véleményének adott hangot, hogy egy háromtagú tanácsnak és egy nemzeti egységkormánynak kellene most átvennie a hatalmat Egyiptomban.
   
Ennek a kormánynak hiteles szakértőkből kell állnia - mondta abban az interjúban, amely a Die Presse című osztrák lap pénteki számában jelenik meg. A mintegy egyéves átmeneti időszak alatt meg kell alkotni egy ideiglenes alkotmányt, majd szabad és demokratikus választásokat kell rendezni - teszi hozzá.
   
Nem hoz demokráciát az országnak egy olyan átmenet, amelyet Omar Szuleimán irányít, "hacsak hátulról nem rugdossák" - mondta a Foreign Policy című amerikai magazinnak El Baradei. "Úgy gondolom, elhibázott ez a folyamat. Az ember nem bízza kecskére a káposztát. Egyáltalán nem bízom (Szuleimánban), ő Mubarak tükörképe." A jelenlegi hatalomban senkinek nincs hitele - tette hozzá.
   
Csalódottságának adott hangot a Mubarak-beszéd miatt az ENSZ New York-i székhelyén tartózkodó Guido Westerwelle német külügyminiszter. Mint mondta, "nem ezt remélte". Kifejezte kétségét afelől, hogy a beszéd hozzájárul az egyiptomi helyzet békés rendezéséhez. A nemzetközi közösség aggodalma a beszéd után még nagyobb lett, mint volt - mondta. Felszólította a kormányellenes tüntetőket, hogy tartózkodjanak az erőszakos cselekményektől, hozzátéve azonban, hogy joguk van megvalósítani törekvéseiket, "a szabadságot, a demokráciát, a változást".
   
Az ENSZ székhelyén nyilatkozott újságíróknak Ehud Barak izraeli védelmi miniszter is, miután találkozott Ban Ki Munnal, a világszervezet főtitkárával. Az egyiptomi hatalmi jogkörök átadásával kapcsolatban azt mondta: az egyiptomi nép feladata, hogy az ország alkotmányának, normáinak, gyakorlatának megfelelően megtalálja az előrevivő utat. Az egyiptomi belpolitikai helyzetről nem volt hajlandó többet mondani, de optimistának mondta magát a közel-keleti békefolyamat kilátásaival kapcsolatban annak ellenére, hogy "forrong a nép" sok arab országban.
   
John McCain befolyásos amerikai republikánus párti szenátor "nagyon sajnálatosnak" nevezte, hogy Mubarak beszédében nem jelentette be a hatalomtól való azonnali visszavonulását.
   
Az Egyesült Államok meg akarja akadályozni, hogy "szélsőségesek helyzetbe kerüljenek" Egyiptomban az átmeneti időszakban - jelentette ki csütörtökön a washingtoni kongresszusban James Steinberg külügyminiszter-helyettes. "Gondoskodni akarunk arról, hogy szélsőségesek vagy olyanok, akik nem hisznek abban a nyílt és demokratikus folyamatban, amelyben mi, túszul ejtsék a folyamatot" - mondta. Steinberg többször kibújt a kongresszusi képviselők arra vonatkozó kérdése alól, hogy mi Washington álláspontja a Muzulmán Testvériség egyiptomi iszlamista mozgalom esetleges jövőbeni kormányzati szerepével kapcsolatban. Annyit azonban leszögezett, hogy az Egyesült Államok nem szeretne egyetlen olyan államalakulatot sem, amely elutasítja - mint fogalmazott - az alapvető demokratikus értékeket, "a nők és a kisebbségek jogait, valamint a vallásszabadságot".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!