Külföld

2014.02.21. 18:03

Nincs megállás: újabb összecsapások Ukrajnában

Feszült a helyzet Ukrajnában. Bár Viktor Janukovics államfő megállapodást ígért, csütörtökön egy ugyanilyen bejelentést követően újabb összecsapások voltak. A jelenlegi helyzetről dr. Lagzi Gábor történészt kérdeztük.

Szám Dorottya

Péntek reggel az ukrán elnök, az uniós külügyminiszterek és az ellenzék megállapodott a válság kezdeti megoldásáról. Ennek értelmében az ország két napon belül visszatér a 2004- es alkotmányhoz, amely korlátozza Viktor Janukovics államfői jogkörét, továbbá ideiglenes nemzeti egységkormányt alakítanak 10 napon belül és előrehozott elnökválasztást tartanak decemberben.

– Ez lehet, hogy egy jó csel Janukovics részéről, mert a politikai ellenzék és az EU számára kielégítőek lehetnek ezek a kompromisszumok. Az viszont már kétséges, hogy a tüntetők is megelégednek-e vele – fogalmazott dr. Lagzi Gábor, a Pannon Egyetem adjunktusa.

Kormányellenes tüntetők várakoznak a barikádon Kijevben, a Függetlenség terén 2014. február 21-én. MTI Fotó: Beliczay László

Hozzátette, hogy kedden fizikai összetűzések zajlottak a Majdanon, amelyeknek rendőr áldozatai is voltak, tehát a tüntetők is felelősek voltak a kialakult helyzetért. Csütörtökön viszont nem láthattunk összecsapásokat, csak egyoldalú támadásokat a karhatalmisták részéről. A hatalom egyesre vizsgázott, Janukovics pedig próbálja magyarázni a szegénységi bizonyítványát. Mondjuk ki: Janukovics a pénteki naptól a civilizált világ szemében egy politikai hulla, aki nem fog feltámadni. Próbálja ugyan a megállapodással menteni a menthetőt, de a társadalom nagy része már nem kér belőle és a politikájából.

Megoszlanak a vélemények az összecsapások áldozatainak számát tekintve. Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint az összecsapásoknak 25 áldozata van, a tüntetők orvosai szerint viszont ezen a héten már legalább 70 tüntető halt meg, a sebesültek száma pedig már a kétezret is meghaladja. Lagzi Gábor optimistán látja a helyzetet, szerinte a legvéresebb összecsapásokon és a hatalom egyoldalú támadásain már túl vagyunk és a megoldások felé araszolunk.

Sötét felhők gyülekeznek viszont az ukrán gazdaság felett. A belpolitikai feszültségek és az ország növekvő csődkockázata miatt a Standard and Poor’s hitelminősítő intézet péntek reggelre az elmúlt három hétben másodszor gyengítette Ukrajna államadósságának osztályzatát. Az ukrán pénzügyminisztérium ugyanekkor közölte: törli a kétmilliárd dollár értékű kötvénykibocsátást, amely egy decemberben Oroszországgal kötött megállapodás része lett volna.

– Ebben a helyzetben az első lépés a gazdasági helyzet javításában a belpolitikai konfliktusok megoldása lenne. A kőolaj- és földgázellátás szempontjából tranzitországnak tekinthető Ukrajna energiabiztonságának megőrzése pedig egy sokadik újabb érv amellett, hogy mindenkinek érdekében áll az ukrán válság megoldása – nyilatkozta dr. Lagzi Gábor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!