Külföld

2010.03.04. 09:09

Észak-koreai katonák hatoltak át a demarkációs vonalon

Szöul - Áthatolt a szigorúan őrzött dél-koreai tűzszüneti vonalon kedden több észak-koreai katona, feltehetőleg egy szökött társuk elfogására, majd visszavonultak hazájuk területére, miközben dél-koreai katonák figyelmeztető lövéseket adtak le - közölte csütörtökön a déli hadsereg.

MTI

Nagyon kevés hasonló esetre volt példa a koreai háború óta. A két országot elválasztó demarkációs vonal a világ legszigorúbban őrzött határvonala, több tízezer katona őrzi mindkét oldalon.

Egy dél-koreai lap csütörtöki száma szerint azonban nem az történt, hogy egy dezertőr nyomába eredtek észak-koreai katonák, hanem több katona akart Dél-Koreába szökni. A Kjunghjang Ilbo tudni véli, hogy északról három vagy négy katona próbálta meg átlépni a határt. Egyiküknek sikerült a szökés, egy másikat megöltek az északiak, a többiek sorsa nem ismeretes. A lap a dezertált katona vallomására hivatkozik.

A demarkációs vonalon keresztül utoljára 2008 áprilisában és októberében történt szökési kísérlet, azelőtt pedig 2002-ben.

Az éhínség és áruhiány sújtotta kommunista országból a civilek alapvetően Kína felé próbálnak elmenekülni. Az 1953-ban véget ért koreai háború óta 18 ezer embernek sikerült átszöknie Dél-Koreába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!