Külföld

2012.03.27. 17:50

Még mindig létező kockázat a hirtelen bölcsőhalál

Még mindig jelen van a bölcsőhalál kockázata az Egyesült Államokban.

MTI/Reuters

A véletlen fulladás megelőzését célzó kampány hatására a szülők már jobban odafigyelnek a csecsemők biztonságos lefektetésére, ám az esetek számában tapasztalt visszaesés megtorpant az utóbbi években, és a balesetek egy részét továbbra is meg lehetne előzni - figyelmeztetnek a szakemberek.

A hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) - vagy bölcsőhalál - évente nagyjából 2500, leggyakrabban két és négy hónapos kor közötti csecsemő halálát okozza az Egyesült Államokban. A babák esetében az oldalukon és a hasukon való fekvés is növelheti a véletlen fulladás kockázatát, illetve, ha az együttalvás során a szülők véletlenül ráfekszenek a kicsikre.

Back-to-Sleep kampány

A szakemberek 1994-ben indították útjára a Back-to-Sleep elnevezésű kampányt, hogy felhívják a szülők figyelmét a babák számára veszélyes alvópozíciókra, illetve környezetre. Útmutatójuk szerint a csecsemőknek kemény matracon, a hátukon fekve, és lehetőleg a szüleikkel közös szobában kellene aludniuk ahhoz, hogy megelőzhetővé váljanak a bölcsőhalálesetek.

A biztonságos alvókörnyezet kialakítása érdekében a babák bölcsőjében mellőzni kell továbbá a pihe-puha tárgyakat, játékokat, paplanokat és takarókat is - figyelmeztetnek a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem orvostudományi tanszékének szakemberei, akik szerint a kampány üzenetének bizonyos részei még mindig nem jutottak el a szülőkig.

A tanulmányban részt vevő Henry Krous és kollégái az 1991 és 2008 között a San Diegó-i orvos szakértő irodájába beérkezett 568 - alvással összefüggő - gyermekhalálozási esetet vizsgáltak meg. Az eredmények szerint a kampány beindítását követő egy évtizedben jelentősen visszaesett az esetek száma: 1991-ben minden 750 csecsemőből egynek okozta a halálát a véletlen fulladás, míg 2008-ban ugyanez az arány egy az 1600-hoz volt.

Az elmúlt években azonban stabilizálódott a csecsemőhalálozási arány, és a szakemberek szerint a közelmúltban történt balesetek során még mindig közrejátszottak olyan tényezők, amelyeket meg lehetett volna előzni. A hasukra fektetett babák száma a kampányt megelőző 85 százalékról 30 százalékra esett vissza. A szülőkkel való közös alvás okozta esetek száma azonban 23 százalékról 45 százalékra nőtt.

Az 1991 óta elhunyt csecsemők többsége legalább egy olyan öröklött tényezővel rendelkezett, amely növelte a bölcsőhalál kockázatát: például fiú, afro-amerikai, vagy koraszülött volt. A kutatók további kockázati tényezőként azonosították, ha az anya dohányzott vagy alkoholt ivott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!