Külföld

2011.05.15. 16:58

Nakba - Halálos áldozatokkal jártak az összetűzések Izrael határain

Összetűzések voltak az izraeli rendfenntartó erők és palesztin tüntetők között Izrael határain vasárnap, amikor a palesztinok tüntetők megemlékeztek nemzeti katasztrófájukról, a nakbáról, ahogyan Izrael állam 1948-as megalakulását nevezik. Az incidensekben legalább 12 palesztin meghalt, és csaknem kétszáz megsebesült.

MTI

Pénteken kezdődött el a palesztinok gyűléseinek sorozata, amelyeken minden évben megemlékeznek arról, hogy Izrael állam megalakulásakor kirobbant háborúban 760 ezer palesztin kényszerült elmenekülni az előrenyomuló zsidó erők elől vagy űzetett ki otthonából. Tüntetések voltak - több helyütt incidensekkel - Kelet-Jeruzsálemben, Ciszjordániában, valamint szolidaritási gyűlések Jordániában és Egyiptomban.
Izraeli katonák vasárnap tüzet nyitottak palesztinokra a megszállt Golán-fennsíkon, a libanoni határon és a Gázai övezet határán, hogy megakadályozzák a tüntetőket abban, hogy behatoljanak Izrael területére. Évek óta nem voltak ilyen súlyos összetűzések egyik helyszínen sem, sőt a Golánon ezt megelőzően több évtizeden át nyugalom volt.
Több tucat, Szíriában élő palesztin tüntető behatolt az Izrael által megszállva tartott Golán-fennsíkra. Izraeli és szíriai médiajelentések szerint izraeli katonák lelőttek közülük két embert, további négyet pedig súlyosan megsebesítettek - jelentették szíriai és izraeli médiumok.
Az izraeli ellenőrzés alatt lévő Madzsdal Samsz drúz falu polgármestere elmondta: a határkerítést átszakítva 40-50 tüntető érkezett a településre.
Szíriában mintegy 470 ezer palesztin menekült él. A szíriai hatóságok korábban mindig megakadályozták, ha palesztinok meg akarták közelíteni a határkerítést. Egy neve elhallgatását kérő izraeli kormányzati tisztségviselő kijelentette: a szíriai vezetés - nyilvánvalóan azért, hogy elterelje a figyelmet a rendszerellenes lázadásról - cinikusan válságot akar gerjeszteni az országhatár mentén.
Izraeli határőrök legalább tíz tüntetőt lőttek le, akik át akartak törni a libanoni határon, és legalább százat megsebesítettek.
Több ezer palesztin utazott a libanoni Bekaa-völgyből autóbuszokon Marún ar-Rasz határ menti településhez, hogy ott tüntessen. A libanoni hadsereg katonái már előzőleg sorfalat alkottak ott, de ezt a kordont több fiatal palesztin áttörte. A katonák figyelmeztető lövéseket adtak le. Ezután néhány fiatal köveket dobált az izraeli határőrök felé, akik előbb szintén figyelmeztető lövéseket adtak le, majd a tömeg felé lőttek - közölték libanoni biztonsági források.
Az izraeli hadsereg szóvivője elismerte, hogy a határőrök tüzet nyitottak tüntető libanoniak nagy tömegére, amely megrongálta a határkerítést. Hozzátette: megsebesítettek "több tucatnyi tüntetőt", a kődobáló palesztinok viszont megsebesítettek 13 izraeli határőrt.
Tüzet nyitottak izraeli katonák palesztin tüntetőkre a Hamász radikális palesztin szervezet által ellenőrzött Gázai övezet és Izrael határán lévő erezi átkelőnél is, amelyet mintegy ezer palesztin tüntető közelített meg. Nyolcvankét tüntető megsebesült.
Tel-Avivban vasárnap autók és gyalogosok közé hajtott egy teherautó, amelyet rendőrségi közlés szerint egy arabok lakta faluban lakó, 22 éves fiatal vezetett. Egy férfit halálra gázolt a teherautó, 17-en megsérültek. A hatóságok vizsgálják, hogy a fiatal nem balesetnek álcázott merényletet követett-e el.
A nakba miatt készültségben voltak az izraeli biztonsági erők. A hadsereg vasárnapra lezárta Ciszjordániát, palesztinok ezen a napon nem léphettek be Izraelbe.
Több ezer rendőr és katona lepte el a többségében arabok lakta Kelet-Jeruzsálemet is. Vasárnap reggel összetűzés robbant ki a városrész Iszavíja negyedében. Kisebb incidensek már az éjszaka is voltak más negyedekben. Nyolc rendőr megsebesült.
Ciszjordánia és Jeruzsálem határán, a kalandiai ellenőrzőpontnál legalább öt palesztin sebesült meg egy összetűzésben. Az izraeli rendfenntartók 13 palesztin őrizetbe vettek. Velük hatvanra nőtt a megemlékezések pénteki kezdete óta őrizetbe vett palesztinok száma - közölte a rendőrség szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!