Kultúra

2011.08.11. 19:16

Régi kávéházi hangulatot idéz fel a Budapest Bár

Veszprém - A magyar cigányzenekarok régóta híresek arról, hogy szivacsként szívják magukba a különböző zenei műfajokat, és kívánság szerint bármit eljátszanak. A Budapest Bár is ezt teszi - csak szokatlan repertoárral, hangszereléssel és előadásmóddal.

Révész Erika

A zenekarnak május végén már a negyedik lemeze jelent meg - ami még egy héttel ezelőtt is a MAHASZ-lista első helyén állt. Ennek a dalait és a korábbi lemezeken hallható számokból álló válogatást hallhatják a Budapest Bár rajongói augusztus 17-én a veszprémi várban.

A Hoppá! című lemez ötlete tavaly novemberben, egy jó hangulatú koncert alatt született meg, amikor a sokszínű, mindenféle kultúrát, zenei stílust képviselő társaság úgy döntött, hogy kihasználja a remek cigányzenekar tudását, zenei hagyományait, és megpróbálnak olyan kedvenceket feleleveníteni, átfogalmazni egy lemezen, amelyek vagy valamelyik nép cigánykultúrájához kötődnek, vagy éppen bennük rejlik a lehetőség, hogy egy cigányzenekar átfogalmazza saját ízlése szerint.

A merítés végül igen szélesre sikeredett: többek között Jávor Pál, Kabos Gyula, Harangozó Teri, a Hungária, a Beatles, a Doors, az Európa Kiadó ismert dalait - Akácos út, Alabama Song, Bubamara, Ördögtánc, Tranzisztorkor hajnalán, Surda dala, Lövölde tér, Bolyongok a város peremén - dolgozták fel, amelyek a változatosság ellenére - vagy éppen ezért - szépen elférnek egymás mellett egy lemezen.

Lovasi András például bájos magyar szöveget írt a Boban Markovics Orkestar előadásában hazánkban hatalmas népszerűségre szert tett Bubamara című "opuszra" Szilvafácska címmel. A stílusok keveredésében sem szűkölködik az album: orosz és szerb cigány, gypsy swing, magyar cigány, latin, rock and roll, reggae, underground, kuplé és még sok más stílus is felfedezhető rajta.

Az öt kitűnő zenész, Farkas Róbert (hegedű), Farkas Mihály (cimbalom), Ökrös Károly (tangóharmonika, zongora), Farkas Richárd (bőgő), Kisvári Ferenc (dob) és az énekesek, Behumi Dóri, Ferenczi György, Frenk, Keleti András, Kiss Tibor, Kollár-Klemencz László, Lovasi András, Németh Juci, Rutkai Bori, Szűcs Krisztián minden bizonnyal fergeteges hangulatot teremtenek majd a veszprémi koncertjükön is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!