Kultúra

2011.09.02. 08:11

Egymást erősítő hatások - Európa - Magyarország - Balaton címmel föld alatti tárlatra készülnek

Balatonfűzfő - Eddig ritkán látható, különleges helyszínen, a Nitrokémia 1926-tól épült föld alatti erőművében terveznek képzőművészeti kiállítást a közeljövőben.

Horváth Éva

A fővédnök a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE). A kiállítás felett védnökséget vállalt a Balaton Fejlesztési Tanács és elnöke, dr. Bóka István. Az ötletgazda Veszeli Lajos festőművész, kurátortársa Baky Péter festőművész, a MAOE festőszakosztályának vezetője.

A nemzetközi kortárs képző- és iparművészeti kiállítás pályázata Európa - Magyarország - Balaton címmel jelent meg a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete honlapján. Az ötletet részben a 18 európai országban alkotó Art Express művészeti csoport berlini kiállítása adta, inspirálóként pedig  a különleges helyszín jelent meg.

Az egykori lőporgyári erőművet 50 méterrel a föld alatt építették meg, s ma is kuriózumnak számít építészeti szempontból is. A belmagasság 12-15 méter, s hatalmasak a falfelületek is. Egy ilyen helyszín különleges kihívás alkotóknak és a kiállítás rendezőinek is. Magát az erőművet egyébként négy esztendő óta évente egyszer az örökségvédelmi napok alkalmával nyitja meg a közönség előtt a Nitrokémia, s az Örökségvédelmi Hivatal támogatásával mutatják be az érdeklődőknek. Így vetődött fel az ötlet is: vajon egy kortárs művészeti kiállítás mennyiben tenné különlegessé a helyszínt, s mennyiben erősítenék egymást az alkotások és az építészeti különlegesség?  

A pályázati kiírás szerint Budapesten a MAOE székházában, Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeumban, illetve Balatonfűzfőn a művelődési központ és könyvtárban gyűjtötték a pályázatra küldött alkotásokat. E hét elején a budapesti anyagot két teherautóval szállították Balatonfűzfőre, s mára Veszprémből is megérkeznek a művészcéh és a Művészetek Háza szervezésében  beküldött művek.  Mint Veszeli Lajos kurátortól megtudtuk, várnak még alkotásokat Londonból a Nottingham Trent University hallgatóitól és Berlinből is. Veszeli Lajos tájékoztatása szerint a hivatásos művészek, festők és fotósok nagy érdeklődést mutattak a pályázat iránt.

A nemzetközi kortárs képző- és iparművészeti kiállítás nagyon érdekesnek ígérkezik, a festmények, szobrok, installációk mellett Európa  Magyarország címmel iparművészek által készített zászlókból is rendeznek kiállítást. A megnyitó alkalmával iparművészek hulladékból készített kollekcióját is bemutatják.

A megnyitóig hátralévő két hétben még nagyon sok logisztikai és egyéb feladatot kell elvégezni. A több száz alkotás rendszerezésén túl a különleges tér berendezése sem lesz egyszerű feladat. Az ötvenméteres mélységbe például csillékkel juttatják le a műveket. A szervezésben, rendezésben a minisztériumi szak-értőktől a helyi polgárőrökig nagyon sokan részt vállalnak. Mindannyian azért, hogy az eddig kevesek által látott térben élvezzék a sok helyről érkezett alkotások hatását.

 

Baky Péter festőművész, az Európa - Magyarország - Balaton kiállítás kurátora nagy várakozással tekint a kiállítás elé, mert mint mondta, fantasztikus lehetőségek rejlenek a különleges térben. Ez a tér ösztönzően hatott az alkotókra és a rendezőkre is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!