Kultúra

2015.10.26. 14:16

A Veszettek a moziban - A rendező és a szereplők az új magyar filmről

Veszprém – A Veszettek című filmet tavaly nyáron forgatták, többek között Várpalotán és Inotán is. Goda Krisztina rendező drámája kora tavasszal elkészült, a múlt héten mutatták be a moziban.

Balla Emőke

A film egy nehéz anyagi helyzetben élő testvérpár története, akik egy karizmatikus vezető hatására csatlakoznak egy rendvédelmi szervezethez, hogy tegyenek valamit a városukban egyre elharapódzóbb bűnözés ellen. Hamarosan szembesülniük kell azzal, hogy néha nem könnyű eldönteni, ki a bűnös és ki az áldozat, és a legjobb szándék is az ellenkezőjére fordulhat, ha erővel próbálnak érvényt szerezni az igazságnak. A vérbeli akciójelenetekkel tűzdelt drámai történet napjaink legaktuálisabb társadalmi kérdéseit feszegeti. A sikeres Goda Krisztina–Divinyi Réka alkotópáros Czető Bernát László dramaturg és forgatókönyvíró Kakukk című kisregényét használta alapul.

A veszprémi bemutató után Goda Krisztina elmondta, elégedett. Minden forgatásnál kell kompromisszumot kötni, de itt nem volt olyan, amiről azt érezte volna, hogy veszélyeztetné a film üzenetét. Arra a kérdésre, hogy a kritikusok felvetették, a filmnek nincs lezárása, nem ad megoldást a társadalmi problémára, a rendező azt válaszolta: van egyfajta megoldás. A főszereplő, Máté elkezd a saját fejével gondolkodni, és hiába került a karizmatikus vezető, a rendvédelmi szervezet hatása alá, szembefordul velük, sokat kockáztat és kiszáll. Ez egy dráma, de bízik benne, hogy a nézők kíváncsiak lesznek rá. Mindig az utolsó film a kedvence, most ez, a Veszettek.

Klem Viktor az egyik főszerepet, Jocit alakítja. Erős történet, Kriszta nagyon pontosan és profin rendezte meg, a színészkollégák magas színvonalon játszanak. – Furcsa visszanézni az arcomat egy házfal méretű mozivásznon, ráadásul egy ilyen szélsőséges karakterben, de meg lehet szokni – mondta. Büszke a filmre, nyilatkozta.

Tibi bá alakítója, Nyári Oszkár Veszprémben járt iskolába, másodiktól nyolcadikig a 2-es számú Általános Iskola diákja volt. Szereti a várost, közölte. A fiúkkal ellentétben egy idősebb, józanabb karaktert játszik, aki igyekszik a fiúk fejével is gondolkodni. – Azért volt könnyű dolgunk, mert Kriszta nagyon gondosan bánik a szereplőivel – mondta. – Mindent lejátszottunk előre egy műteremben. Ritkán kapok ilyen erős alapokra épülő forgatókönyvet, ami mindenkit érintő társadalmi kérdést feszeget.

Hosszú előkészítő folyamat előzte meg a forgatást – közölte a Pacót alakító Fritz Attila. Kriszta pontosan tudta, mit akar, amikor élesben forgattak, nem volt improvizálás. A fiúkkal jó csapat jött össze, összekovácsolódott a társaság. – Általában a kis lúzer, béna kisember szerepeket kaptam, amiket jó játszani, hiszen ilyenekkel van tele a világ. Itt pedig jött egy egészen más karakter, kevés lehetőség volt megmutatni a figura személyiségének a változását. A végén, mikor Paco leüti Jocit, volt egy nézése, abba kellett mindent belesűríteni.

A film főbb szerepeiben a mozivásznon először megmutatkozó ifj.Vidnyánszky Attila mellett Klem Viktort és Fenyő Ivánt, további szerepekben többek között Györgyi Annát, Molnár Piroskát, Nyári Oszkárt, Törőcsik Franciskát, Bán Bálintot, Béli Ádámot és Fritz Attilát láthatja a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!