mély gyökeret vert magas művészeti minőséget képviselő előadásaival

2019.06.21. 11:30

Díszpolgári címet adományozott a Magyarpolányi Passió rendezőjének a település

A település polgármestere, Grőber József az idei év utolsó Polányi passió-előadásán megragadta az alkalmat, és nagy nyilvánosság előtt Magyarpolány község önkormányzata nevében Pataki Andrásnak, a Soproni Petőfi Színház igazgatójának, a passió rendezőjének díszpolgári címet adományozott.

Borsos Renáta

A polgármester az előadás előtt szerepbéli jelmezében, Poncius Pilátusként jelent meg a játéktéren két darabbéli angyal társaságában, hogy átadja a kitüntetést és a vele együtt járó, Csabai Tibor grafikusművész által készített alkotást Pataki Andrásnak. A polgármester elmondta, már egy ideje a megfelelő alkalomra vártak.

Megtudtuk, a 2015 óta megújult formában játszott passiót Pataki András álmodta és alkalmazta színpadra, rendezői honoráriumáról lemondva a falu javára. Kultúrmissziós tevékenysége nem pusztán a passiójátszásra összpontosult, hiszen színjátszó táborokon át több kulturális esemény alkalmával adta tudásának legjavát a falu és közösségének épülésére, fejlődésére. Személyéhez köthető a tavaly novemberben útjára indított Polányi Pajtaszínház is Várszegi Tibor művészeti vezetésével. Az országban egyedülálló, az előadóművészeti törvény szerint működő befogadószínház, úgy tűnik, mély gyökeret vert magas művészeti minőséget képviselő előadásaival.

A nagy sikerű Polányi passió idei előadásában Jézus alakját Dávid Roland formálta meg
Fotó: Penovác Károly/Napló

Pataki András szerint Magyarpolány él és virágzik. A falu közösségének kulturális identitása van. Elmondta: nagy szó az, amikor a faluközösség a szeretetét ilyen formában nyilvánítja ki: bejárást engedve a közösségbe. Hozzátette, megelevenedett ben­ne az 1995-ös passiójáték, amikor Lucifert játszott abban a darabban, melynek akkor társrendezője volt. Azt követően 1998-tól három éven keresztül először Márk, majd Máté és Lukács evangéliumát álmodta a polányi gyepre. Komoly döntésre volt szükség a passiójáték kapcsán 2015-ben, amikor örömmel tapasztalta, hogy egészséges megújulási energia van a passió mögött, melyhez odaállt a falu egész közössége. Akkor kiforrott, kerek bibliai történetet rendezett, melyet azóta is töretlen sikerrel játszanak.

– A kitüntető díszpolgári cím mögött ott vannak azok a kollégák, akik a hosszú évek alatt együtt dolgoztak velem. A régi passiókban különböző szerepeket játszott Bánffy György óriási lelkesedéssel. Az idők folyamán olyan szerzők, zenészek, dramaturgok, tervezők vonultak fel, akik jegyzik a passiójátszás történetét. Az első, településen előadott passió Köllő Miklós nevéhez köthető. Nagy öröm, hogy az ő ötlete hazatalált Magyarpolányba, mint ahogy én is a passiójátszás okán – mondta Pataki András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában