Schmidtné Kositzky Anett-tel beszélgettünk

2018.12.07. 14:00

Balatonfüred kultúrája: együttműködések a minőség jegyében

Itt mintha jobban pezsegne az élet, mint máshol? Lehetséges. Ami a különbség oka lehet, hogy munkánk során a magas minőségre törekszünk, szorosan együttműködve az önkormányzattal, a turisztikai egyesülettel és a vállalkozói szférával, így érvel Schmidtné Kositzky Anett, a 39 dolgozóval működő és nyolc intézményt, illetve művészeti csoportokat, civil szerveződéseket irányító, menedzselő Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Kovács Erika

Fotó: Penovác Károly/Napló

- Olyan kulturális értékeket és minőséget hozunk a városba, amelyek nemzetközi hírűek, és ezt a továbbiakban is szeretnénk megőrizni, illetve továbbfejleszteni. A magas minőség mindennek az alapja Balatonfüreden – szögezi le Schmidtné Kositzky Anett, ahogy a városban, illetve a szakterületen nevezik, a „Füredkult” ügyvezetője, akivel munkahelyén, a Vaszary Galériában beszélgettünk, ott is egy legendás kiállításon, Lesznai Anna író, képzőművész és Zoób Kati világhírű iparművész-divattervező közös tárlatán.

Schmidtné Kositzky Anett ügyvezető nagyon büszke arra, hogy 2013-ban a Füredkulttal olyan intézményt indítottak útjára, ahol több művészeti ág, kulturális intézmény, kiállítóhelyek kitűnően és eredményesen együttműködnek egymással Fotó: Penovác Károly/Napló

A cégvezető példaként említi a Vaszary Galériát, amely nemzetközi hírű. Látogatottsága természetesen attól függ, milyen kiállításokat rendeznek. Legnépszerűbb volt az utóbbi években a Rippl-Rónai-kiállítás, amikor 16 ezer hazai és külföldi vendég kereste fel a galériát.

– És itt van városunkban a Kisfaludy Színház, a Jókai Mór Emlékház, sokan kimondottan utóbbi miatt járnak Balatonfüredre, évente úgy 16 ezren. A közelmúltban nyílt a Zsidó Kiválóságok Háza, amelynek munkájában segítő módon közreműködünk, de a Füredkulthoz tartozik az Arácsi Népház, a Vitorlázeum, a Kisfaludy Galéria és szabadtéri színpada. Több neves városi esemény is az intézmény nevéhez fűződik, így a Könyv-Bor-Jazz, a Balatonfüredi Borhetek vagy a Quasimodo költőverseny.

Hozzáfűzi, kivételesen pezsgő kulturális élet jellemző a városra, legyen szó festészetről, alkotóművészetről, helytörténeti hagyományokról, utóbbira mindenben alapoznak, gondoljunk csak az Anna-bálra. A bál közel 200 éve társadalmi, politikai és gazdasági találkozóhely egyben, ahogy ezt történt annak idején is, Kossuth, Deák, Széchenyi korában. Az egy héten át tartó Anna fesztivál pedig olyan társrendezőkkel működik, mint a Hagyományok Háza és az Operaház.

Schmidtné Kositzky Anett a kérdésre, hogy a kulturális kínálat élén miként válogat, hogyan hozza meg a döntéseket, úgy fogalmaz, szorosan együttműködve a helyi és országos partnerekkel, szervezetekkel, országos hatókörű intézményekkel. Az önkormányzattal, a helyi kulturális és turisztikai szféra szereplőivel mondhatni napi kapcsolatban állnak, különféle munkaterveiket együtt állítják össze, mindenben és mindenkor az összefogás, az átjárhatóság jellemző rájuk. Meghatározó ebben a munkában a borászat, vendéglátás, a szállodák, a magánszálláshelyek részvétele, a vállalkozókkal folyamatosan tartják a kapcsolatot, így például az Anna-bál és a Könyv- Bor-Jazz fesztivál idején a Blaha Lujza utca vendéglátóhelyei szervesen kapcsolódnak a programokhoz.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A cégvezető nagyon büszke arra, hogy 2013-ban a Füredkulttal olyan intézményt indítottak útjára, ahol több művészeti ág, kulturális intézmény, illetve kiállítóhelyek kitűnően és eredményesen együtt dolgoznak. Természetesen mindez nem működne a Füredkult munkatársainak pozitív és példaértékű hozzáállása nélkül. Ugyanígy a helyi közösségek szerepe is nagyon fontos a város kulturális életében és az intézmény működésében. A célokról kifejtette, a megújuló Esterházy Villa jelent majd újabb kihívást. Ily módon kiegészül a kulturális városnegyed, amelyhez tartozik a Vaszary Galéria, a Jókai-emlékház, a Kisfaludy Galéria, a vízparthoz közeli szabadtéri színpad és a városi múzeum, azaz helytörténeti gyűjtemény. Az Eszterházy Villával pedig a Kiserdőig és a volt Kisfaludy Színház épületéig bővül a kulturális negyed.

A kérdésre, honnan merít erőt, miként töltekezik ennyi feladathoz, azt mondja, ritka pillanat, amikor a Vaszary Galéria gyönyörű kertjében elidőzhet. Munkája egyben hivatása, szenvedélye, és igazi feltöltődést jelent számára, amikor otthon egy jó könyvet vesz a kezébe, különösen a dél-amerikai írókat kedveli. Napi munkájában nagy szükség van kitartásra, átgondolt döntésekre. Örömmel töltötte el, hogy újabb öt évet kapott posztján a 21 éve közművelődésben, rendezvényszervezésben dolgozó és kilenc éve vezető beosztásban levő szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában