operett

2019.10.03. 20:00

Bemutató a Petőfi Színházban: Mária főhadnagy

A Veszprémi Petőfi Színház péntek este mutatja be Huszka Jenő–Szilágyi László Mária főhadnagy című operettjét, Seregi Zoltán rendezésében.

Balla Emőke

20191002 Veszprém Huszka Jenő - Szilágyi László: Mária főhadnagy című operett bemutatója a Petőfi Színházban Keresztes Gábor, Nyirkó István, Bori Réka Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Huszka Jenő romantikus nagyoperettje 1848-ban, Bécsben kezdődik. Az igaz történeten alapuló mesében a magyar érzelmű Máriát rokonai egy osztrák arisztokratához készülnek férjhez adni. A lánynak sikerül időben elszöknie. Hogy a már forradalom hevében égő Magyarországra juthasson, nemzetőr egyenruhát ölt magára és egy félreértés folytán beáll katonának.

Az előadást Seregi Zoltán rendezte. A Békéscsabai Jókai Színház igazgatója elmondta, az előadás négy színház koprodukciója. Az ötlet kitalálója és szervezője a Magyar Zenés Színház, csatlakozott hozzá a Budapesti Operettszínház, a Békéscsabai Jókai Színház és a Veszprémi Petőfi Színház. A darabot mindenütt a saját társulat játssza, de ugyanaz a díszlet, a jelmezek egy része, a koreográfia, a rendezés is, bár Seregi Zoltán törekedett rá, hogy az kicsit más legyen, Veszprémben a társulat színészeire alkalmazza. A rendező úgy fogalmazott: noha a szabadságharc tragikusan végződött, hatása később is érződött. Az operett műfaj törvényei szerint a darab csupa boldogság, öröm, tele van slágerekkel, szép dallamokkal, erős nemzeti érzés és szabadságvágy jelenik meg benne.

A címszerepet Bori Réka alakítja, aki tavaly Békéscsabán játszotta Mária főhadnagyot. Szerepéről elmondta, ez egy igaz történet, Mária valóban létező személy, aki részt vett a szabadságharcban. Legfőbb indoka egy kényszerhelyzet volt, magyarnak érezte magát, mindenképpen haza akart jutni Magyarországra. Kitalálta, hogy csak úgy tud feljutni a hajóra, ha férfi lesz, beáll katonának. A nő ugyanolyan katonai erőt, határozottságot, bátorságot, vakmerőséget mutat, mint a férfiak, megállja közöttük a helyét, közölte. Közben kialakul egy szerelem, ez a katonasághoz köti. Vakmerőségével és bátorságával szerelménél is magasabb rangot szerez.

Az előadás társrendezője, játékmestere Bozsó József, koreográfusa Lénárt Gábor. A főbb szerepekben Jenővári Miklós, Halas Adelaida, Szeles József, Széles Flóra, Lukács Dániel e.h, Kőrösi Csaba, Keresztes Gábor /Gaál Attila Csaba, Nyirkó István, Módri Györgyi és Máté P. Gábor látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában