élmény volt hallgatni

2019.05.10. 16:00

Bogdán László volt az Olvasólámpa vendége

Az Olvasólámpa programsorozat legutóbbi estjén Bogdán László József Attila-díjas, Sepsiszentgyörgyön élő író volt a veszprémi Művészetek Háza vendége.

Horváth Virág

Fotó: Horváth Virág/Napló

A Művészetek Háza Veszprém immár negyedik évadát rendezi meg az Olvasólámpa irodalmi programsorozatnak. Az eseményt Kilián László házigazda köszöntője után Czaun János nyitotta meg. A képviselő beszédében elmondta, habár az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ra nyertük, de Veszprémre már most is illik ez a jelző.

Bogdán Lászlóval Tömöry Péter beszélgetett az Olvasólámpa alkalmával Fotó: Horváth Virág/Napló

Kilián László szerint az, hogy az írók nem tudják szépen felolvasni a saját műveiket, az elmúlt Olvasólámpa-események alapján egyértelműen nem igaz. Ezt erősítette meg Bogdán László is, aki a versek mellett egy hosszú, még meg nem jelent regényrészletet is felolvasott a közönség számára, mégis élmény volt hallgatni groteszk motívumait, ezerfelé ágazó történetszövését, és nem utolsósorban megnyerő orgánumát.

A szabályok szerint – ahogyan az est konferansziéja, Kilián László fogalmazott – közvetlenül magának az irodalmi műnek kell a főszerepben állnia. Ezáltal az irodalmi mű közvetlenül hathat az író szájából az olvasókra. Ezt a szabályt Tömöry Péter, a művész beszélgetőtársa rögtön meg is szegte, ugyanis Bogdán László életútjáról kezdett mesélni az érdeklődőknek.

Pályája során számos irodalmi kapcsolatot alakított ki erdélyi és anyaországi szerkesztőségekkel, irodalomtörténészekkel, szerkesztőkkel, írókkal és költőkkel, valamint irodalmárokkal. Erdélyben közeli barátságot kötött Sylvester Lajossal, Farkas Árpáddal és többek között a napjainkban Veszprémben élő Tömöry Péterrel. Bogdán László és Tömöry Péter életútja sokszor keresztezték egymást, a szorossá vált kötelék pedig műveikben is szerepet kapott.

Az Olvasólámpa sorozat még ebben a hónapban további két kiváló alkotót sorakoztat fel a Dubniczay-palotában; Turczi Istvánnal és Tolnai Ottóval találkozhatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában