Kultúra

2017.08.07. 17:45

Csipkekészítők találkozója és tábora Nemeshanyban

NEMESHANY - Két rendezvényen is népszerűsítették a nemeshanyi csipkét a csipkekészítők az elmúlt hetekben.

Tisler Anna

A Hagyományőrző Csipkebarátok Csoportja, a Nemeshanyért Egyesület és a település önkormányzata országos találkozót hirdetett Örökségünk, a csipkekészítés címmel.

A négynapos találkozón Erdei T. Lilla muzeológus, etnográfus a népművészetre épülő csipkefajták kialakulásáról beszélt, majd a nemeshanyi csipke múltjáról és jelenéről Devecsei Gáborné csipkekészítő, néprajzi gyűjtő tartott előadást.

Nagy Jánosné tüllvarrással készített csipkét
Fotó: Tisler Anna

Az idén először és hagyományteremtő szándékkal rendezett találkozóra az ország minden tájáról érkeztek résztvevők, képviselték magukat többek között a hunnia, a zalaegerszegi, a karcagi, a balatonendrédi és a halasi csipkések.

A csipkekészítők az együtt töltött napok alatt sok tapasztalatot szereztek egymástól, majd a Művészetek völgye résztvevőinek Kapolcson bemutatták a csipkekészítést. Augusztus első hetében a helyi művelődési házban tartották a tizedik csipkekészítő tábort.

Az öt nap alatt vert és varrott csipkék egyaránt készültek, Nagy Jánosné tüllvarrással dolgozott. A munka nagy odafigyelést igényel, mert apró öltésekkel dolgozik.

A táborban részt vett a szomszédos Káptalanfa község iskolájában működő csipkeszakkör néhány tagja, valamint tanáruk, Egyed Ferencné. Az iskolában nagy az érdeklődés a csipkekészítés iránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!