A név és a kultúra is összeköt

2019.07.16. 07:00

Erdélyi vendégek a révfülöpi Villa Filip-napok megnyitóján

Immár 27. alkalommal nyitotta meg kapuit a Villa Filip-napok. Az eseményen Kondor Géza polgármester köszöntőjében üdvözölte a Rév településről érkezett vendégeket is.

Tóth B. Zsuzsa

Kondor Géza (jobbról) nyitotta meg a Villa Filip-napokat, az eseményt méltatta Dorel Cosma és Hasas János is

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Amint elmondta, az 1900-as évek elején kezdett Révfülöpön megtelepedni a jómódú polgári réteg, amelynek tagjai inkább kapálgatták, mint kapálták a szőlőt, és a nagyvárosi pezsgés után igényük volt esténként a szórakozásra. Így vigalmi bizottságokat alakítottak, amelyek szerepét később átvette a Révfülöpi Fürdő- és Partszépítő Egyesület.

– Ők a harmincas években megteremtették ennek az intézményi hátterét azzal, hogy kultúrházat építettek. Közel 100 év eltelt azóta, és ötven éve nincs kultúrházunk. Azonban van rá remény, hogy hamarosan újra lesz. A szabadtéri színpad már elkészült, tavaly átadtuk, ennek köszönhető például, hogy a múlt heti Rév-hang fesztivált megrendezhettük.

Kondor Géza (jobbról) nyitotta meg a Villa Filip-napokat, az eseményt méltatta Dorel Cosma és Hasas János is Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az egykori általános iskola pedig kultúrházzá és turisztikai látogatóközponttá alakulhat. A tervdokumentációk és az építési engedély adott, a község kulturális élete így ismét 12 hónapos lehet. 2020 őszén elkezdődhet a kivitelezés – mondta a polgármester. Hozzátette, hogy a Villa Filip-napokat hamarosan a countryfesztivál és a bluesnapok követik.

Dorel Cosma, az erdélyi Rév település polgár­mestere üdvözölte az est résztvevőit, és örömét fejezte ki, hogy ismét itt lehetnek a nagyközségben. Miként tavaly is, amikor a szabadtéri színpadot felavatták. Gratulált a település fejlesztéseihez az azért sokat tevő község vezetésének. Hasas János alpolgármester arról beszélt, hogy évről évre tapasztalják a település fejlődését, látják, hogy újabb létesítmények készülnek. Beszéde végén meghívta a révfülöpieket az augusztusi programokra, a rév települések találkozójára és az európai piknikre.

Az esten a Holló együttes adott gyermekkoncertet, majd a Syconor zenekar játszott, a Palinta társulat várta a gyerekeket, aztán az Őszirózsa Nyugdíjasklub kórusa lépett fel, majd Tóth Éva és Leblanc Győző műsora, később pedig nyár esti parti várt mindenkit a Polip band közreműködésével.

Szombaton a Tóparti Galériában Margittai Adrien festőművész kiállítása nyílt, a színpadon a Mézengúzok zenekar játszott, aztán a Dollár Boys Band slágerpartija zárta a napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában