Kultúra

2017.08.27. 13:00

Valóságos ízkavalkád volt az Ünnepi Napok és Borhét főzőversenyén

TAPOLCA A Tapolcai Ünnepi Napok és Borhét pörköltfőző versenyén a Kisfaludy utcában 21 csapat 22 étellel nevezett, több kategóriában.

Tóth B. Zsuzsa

Főzött a Bor klub, a Tapolcai Járásbíróság, a Jobbika, a Szomszédok, az MSzP, a Tanúhegyek csapata, de idén is eljött a Zalaszántói baráti kör, míg a helyi mentőállomást az Ambumanók képviselték. Indultak a Német nemzetiségi önkormányzat csapatának tagjai, a Pál utcai fiúk, a Csobánc népdalkör énekes maradarai, a NaranCsapat lelkes tagjai. Nem akartak kimaradni a közös főzésből a Leendő óriásokért nagycsaládások egyesülete tagjai, a Tapolcai vívóklub, a Batsányi gimnázium és kollégium dolgozói. A Zamatőrök marha és sertéspörköltet is rotyogtattak a bográcsokban. Neveztek a versenyre a Tapolcai Finn Barátok Köre Egyesület képviselői, a MÁV ZRT. tagjai a helyi és környékbeli mozgássérültek, a Trappolók, és az Isztria csapat tagjai.

A zsűriben Pass Sándor, önkormányzati képviselő, Rausz István, a rendőrkapitányság vezetője, Vidosa Noémi bíró, Sikos Rita, a Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézet igazgatója, Szalai László, a mentőállomás vezetője bírálta a pörkölteket. A finn-magyar baráti kör minden évben itt van a versenyen, most vaddisznóból főztek. Főszakácsuk, Bolla Albert, Raposka polgármestere az előző nap reggelén lőtte a vadat, amelyet joggal éreztek magukénak, hiszen a raposkai napraforgó táblán nevelkedett és eddig rendszeresen dézsmálta a kerteket. A MÁV ZRT. keszeget is sütött önszorgalomból, ők marhalábszárból klasszikus módon főztek. A Tanúhegyek egyesület szokásos lelkesedéssel készítette az ebédet sertés lapockából saját készítésű házi lecsóval megbolondítva. A zalaszántóiak idén sem hiányoztak, őket családi szálak kötik Tapolcához. Sertés pörköltet készítettek hagyományos fűszerekkel és vörös borral. Az Ambumanók őzpörkölttel készültek, a trappolók marha pörköltet főztek futva gyűjtött fűszerekkel, erdei gombával. A leendő óriások, azaz nagycsaládosok sertésből és marha lábszárból vörösborral készítették a főztjüket a nagymama régi titkos receptje szerint hagyományos fűszerekkel és piros paprikával, mangalica zsírral.

Tapolcai Vívóklubban Szabó László és Kovács Balázs főzött Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A marhahúsból készültek közül a zsűrinek a helyi bíróság csapata főztje ízlett legjobban, második helyezett a NaranCsapat, harmadik a Trappolók csoportja lett. Vad kategóriában a Pál utcai fiúk főzték a legjobbat, megelőzve a Jobbikát és az Ambumanókat. Vegyes kategóriában a Leendő óriásokért remekeltek, mögöttük az Isztria együttese lett a második. Sertés kategóriában a Borklub lett az első, megelőzve a Zamatőröket és a Tanúhegyek csapatát. Az abszolút győztes a Pál utcai fiúk csapata lett, a szervezők különdíját a MÁV tapolcai együttese vihette haza.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!