miniszterelnökségi támogatással

2019.04.11. 11:00

Fejlesztik a német nemzetiségi oktatást Úrkúton

Német nemzetiségi nevelés és oktatás bővítésére a Miniszterelnökség 13 millió forint támogatást biztosított az Úrkúti Német Nemzetiségi Óvoda és a Hauser Lajos Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola részére a Német Nemzetiségi Önkormányzaton keresztül.

Borsos Renáta

A támogatásról szóló oklevél átvételekor az Országházban

Forrás: Német Nemzetiségi Önkormányzat

A településen a nemzetiségi hagyományok ápolásának meghatározó szerepe van nemcsak az idősebbek, hanem a fiatalok körében is. A nemzetiségi identitástudat erősödésére irányuló támogatásról szóló oklevelet Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár és Ritter Imre német nemzetiségi képviselő adta át Kardos Antalnénak, Úrkút Német Nemzetiségi Önkormányzata elnökének, Licsauer Nándorné óvodavezető-helyettesnek és Tróbertné Klein Beáta iskola­igazgatónak az Országház épületében a közelmúltban. Az összegből az óvoda hárommillió, az iskola pedig tízmillió forint összeget költhet a német nemzetiségi nevelés és oktatás bővítésére, tudtuk meg Úrkút Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnökétől.

A támogatásról szóló oklevél átvételekor az Országházban Fotó: Német Nemzetiségi Önkormányzat

A település német nemzetiségi lakossága 1998-ban választott először nemzetiségi önkormányzatot. A hatályos jogszabályok értelmében a 2018/2019-es tanévtől a nemzetiségi önkormányzat tartja fenn a nemzetiségi óvodát és az iskolát. Mindkét intézményben német nemzetiségi foglalkozásokat tartanak. A gyerekek többek között megismerkednek a nemzetiségi hagyományokkal, szokásokkal, a sváb nyelvvel. Megtanulják, hogyan kell ápolni, megőrizni és remények szerint majd továbbörökíteni az elődök kultúráját, értékeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában