téma: az első világháború

2019.01.28. 11:30

Fiatalok kisprózái versenyeztek a veszprémi pályázaton

Egy kisfiú szemszögéből mutatja be a hátországot az első világháború történetéhez kapcsolódó prózaírói pályázat első helyen végzett novellája.

Marton Attila

A pályázat dobogós helyezettjei: Csabai Máté, Éltető Erzsébet és Zimonyi Máté

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az Első Világháború Centenáriumának Veszprém Városi Emlékbizottsága (EVCE) és a Művészetek Háza Veszprém a nagy háború befejeződésének 100. évfordulójára írt ki meghívásos prózaírói pályázatot tavaly. A kiírás szerint a próza témájának az első világháborúhoz kellett kapcsolódnia úgy, hogy akár egy személyes történetet, akár a hátországot mutatja be, mondta el Kilián László, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese.

A pályázat dobogós helyezettjei: Csabai Máté, Éltető Erzsébet és Zimonyi Máté
Fotó: Penovác Károly/Napló

A meghirdetett pályázatra – amelyre tizenketten kaptak meghívást – Csabai Máté, Éltető Erzsébet, Somogyi Csaba, Tóth Kelemen és Zimonyi Máté adott be kisprózát. Az írásokat háromfős zsűri értékelte Fenyvesi Ottó József Attila-díjas író vezetésével, a grémium munkájában Perlakiné Scharf Claudia, az EVCE titkára és Kilián László vett részt.

A zsűri Éltető Erzsébet írását találta a legjobbnak, a második helyen Zimonyi Máté, a harmadikon Csabai Máté végzett.

A Dubniczay-palotában tartott díjátadón Fenyvesi Ottó kiemelte, négy pályázó klasszikus elbeszélői formát alkalmazott, Zimonyi Máté írása modern elbeszélői stílusjegyeket hordozott. A pályázaton győztes Éltető Erzsébet Papírkatonák című írásáról elmondta, a novella a magyar próza elbeszélői stílusát, egy Móra Ferenc-i világot idéz fel gyermeki látásmódjával, s mond el releváns dolgokat a száz évvel ezelőtti eseményekről. A zsűrielnök arról beszélt, az egyik legfontosabb feladatunk fenntartani az emlékezés folyamatosságát, nemzedékről nemzedékre átadni a megszerzett tudást és tapasztalatot.

A díjazottak pénz- és könyvjutalomban részesültek, a pályázaton részt vett öt fiatal írása a könyvhétre megjelenő önálló kötetben kap helyet, és a szerzők publikálási lehetőséget kapnak a Vár Ucca Műhely folyóiratban.

A rendezvényen első világháborús katonadalokat adott elő a Veszprémi Táborállás Dalkör Bojnécz Gábor vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában