kritikák és beszámolók

2019.06.18. 07:00

Kiemelt téma a Gizella-napok és Nagy Sándor kiállítása a SÉD új számában

A koncertekről és színházi előadásokról szóló kritikák mellett a Gizella-napokról és Nagy Sándor kiállításáról szóló beszámolók adják a Séd legújabb számának vázát.

Marton Attila

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A kritikai folyóirat huszadik számát Perlaki Claudia és Géczi János szerkesztő mutatta be a Szaléziánumban a napokban.

A Sédben ezúttal is számos koncertről, színházi előadásról olvashatnak kritikát az érdeklődők, és kiemelt figyelmet szenteltek a szerkesztők a Gizella-napok eseményeinek, valamint a Laczkó Dezső Múzeumban Nagy Sándor alkotásaiból nyílt kiállításnak. Pilipkó Erzsébet, a Laczkó Dezső Múzeum munkatársa az intézmény gyűjteményében található nemzeti jelképekkel díszített tárgykultúráról írt cikket.

A főmuzeológus a bemutatón arról beszélt, hogy a 19. század utolsó harmadától kaptak nemzeti jelleget a hétköznapi élet tárgyai Európában, Magyarországon ez a millennium évétől még gyakoribbá vált. Hozzátette, a múzeum ­tulajdonában lévő tárgyakon az országcímer mellett a nemzeti zászló és huszárforma jelenik meg legtöbbször, például sótartón, csutorán, fafaragá­sokon.

Perlaki Claudia és Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora a lapszám bemutatóján
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Katona Lajos Tamás geológus a Veszprémben talált fosszíliákról írt cikket, a rendezvényen bemutatta a kavics­fogú álteknős hiteles másolatát. Elmondta, Veszprém egyedülálló lesz abban, hogy köztéri szobrot állít egy ősmaradványról. Hozzátette, az alkotást Lugossy László szobrászművész készíti el, a mű másfélszer akkora lesz, mint a kavicsfogú álteknős eredeti mérete volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában