A legsötétebb időszak

2018.09.07. 12:35

Konferenciát rendeztek a veszprémi egyházmegye 17. századi életéről

Erőgyűjtés és újrakezdés – a veszprémi egyházmegye a 17. században címmel szervezett konferenciát a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban csütörtökön a Veszprémi Érsekség Egyháztörténeti Bizottsága.

Leitner Vera

Márfi Gyula érsek, a konferencia fővédnöke szerint hálával tartozunk az egyházmegyét a nehéz időszakban is életben tartó emberek tevékenységéért

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– A 17. század, melyről az előadások szólnak, egyházmegyénknek talán legsötétebb, legnehezebb időszaka volt. Részben még tartott a török hódoltság az egyházmegye nagy részén, másrészt, amikor 1686-ban Buda is felszabadult és utána különös szabadság lett, valójában romokban hevert az egyházmegye – mondta el köszöntőbeszédében Márfi Gyula érsek, a konferencia fővédnöke, aki hozzátette, vannak azonban romok, városok, egyházak is, melyek egy pusztítás után sosem épültek újjá, éppen ezért tiszteletet érdemelnek azokra az emberek, akik mindent megtettek azért, hogy fennmaradjon a kereszténység az egyházmegyében.

Márfi Gyula érsek, a konferencia fővédnöke szerint hálával tartozunk az egyházmegyét a nehéz időszakban is életben tartó emberek tevékenységéért Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Minden tiszteletet megérdemelnek azok a licenciátusok is, akik civil hívőként tartották a lelket az emberekben. Ők a szentségek jó részét nem tudták kiszolgáltatni, de különleges felhatalmazással kereszteltek, eskettek, temettek – tette hozzá az érsek.

Az előadók arra mutattak rá, hogy a 17. század eleji mostoha állapotokból hogyan jöttek létre a század végére a katolikus megújulás alapjai az egyházmegyében.

Az 1600-as évek elején az egyházmegye területén szétszóródott, nem funkcionáló székeskáptalant, Veszprémtől és sokszor az országtól távol regnáló püspököket, darabjaira hullott plébániahálózatot, felhagyott szerzetesi rendházakat és a végvárak ellátására rendelt egyházi birtokokat találunk, ám a század végére megvalósult az egyházmegye újraalapítása, hogy erre építve a 18. században valóban megújulhasson a püspökség. A rendezvény alkalmával bemutatták az egyházmegye 16. századi történetét tárgyaló tavalyi konferencia anyagából született tanulmánykötetet, illetve az egyházmegye II. világháborús veszteségeit bemutató kiadvány idén megjelent második részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában