váljon a hétköznapjaink részévé az irodalom

2019.04.11. 17:52

Könyvautomatát adtak át a Hangvillában

A magyar költészet napján, április 11-én, csütörtökön adták át Veszprémben a POKET automatát, melynek a Hangvilla ad otthont.

Horváth Virág

Fotó: Horváth Virág/Napló

Az eseményre nagy létszámban voltak kíváncsiak a veszprémiek, és már jóval az átadó előtt sorban álltak a fiatalok, hogy ők is megvehessék a könyvautomatából kedvencüket, vagy szelfizzenek egyet a masinával.

A megyeszékhelyek között elsőként Veszprémbe érkezett meg a POKET közösség várva várt könyvautomatája, melyet Vecsei H. Miklós színművész avatott fel a Hangvillában. Az ünnepélyes átadón Vecsei H. Miklós köszöntőjében elmondta, ma éppen egyéves ez a kezdeményezés.

Fotó: Horváth Virág/Napló

- Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek, és elhozhattam magammal ezt az automatát. Én balatoni gyerek vagyok, és nagyon szeretem Veszprémet, ezért is ekkora megtiszteltetés, hogy az első megyeszékhelyként Veszprémben adhatjuk át ezt az automatát. Nagyon köszönöm, polgármester úr, hogy ez létrejöhetett.

- Két éve találtam ki a POKET-et, ugyanis okostelefon-függő voltam. Amikor csendet éreztem az életemben, elfogott egy diszkomfort érzés, nem tudtam megérkezni ezekbe a csendekbe, így folyton a zsebemhez, a telefonomhoz nyúltam. Innen jött az ötlet, hogy legyen inkább egy prémium minőségű könyv a zsebünkben. A Sztalker csoporttal most egy év után ott tartunk, hogy ez lesz a tizenkettedik automatánk. Ez a POKET nem egy olvasás-népszerűsítési projekt, hanem inkább egy közösségépítő kezdeményezés. Én nagyon hiszek és nagyon bízom abban, hogy akiknél POKET van, azok érezhetik, hogy nincsenek egyedül – tette hozzá Vecsei H. Miklós.

Fotó: Horváth Virág/Napló

A fiatalabb generáció követeként Réti Gergő, a Lovassy László Gimnázium diákja osztotta meg gondolatait a közönséggel. A középiskolai korosztály nagyon örül a kezdeményezésnek, ahogy hallgatótársuk is kiemelte, „fontos, hogy az irodalom a hétköznapjaink részévé váljon”, és ehhez nagyon jó lehetőség a most átadott szerkezet.

A nagy érdeklődés a POKET-közösség erejét és Vecsei H. Miklós megkapó személyiségét is tükrözte, az eseményen nemcsak az automatánál, de a színművész előtt is hosszú sor állt.

Fotó: Horváth Virág/Napló

Az eseményen Porga Gyula polgármester tiszteletbeli EKF-nagykövetté nevezte ki Vecsei H. Miklóst, aki ellátta a frissen átadott könyvautomatát a Veszprém 2023 matricával. A polgármester kitért arra, hogy Veszprémben kiemelkedő szerepe van a közösségépítésnek, kiemelten most, amikor elnyerték az Európa Kulturális Fővárosa díjat.

- Nagyon megtisztelő számomra, hogy személyesen jelen vagy, amikor Veszprémben átadjuk a POKET-et, és én bízom benne, hogy erre a közösségre itt, Veszprémben majd számíthatunk akkor, amikor a nagy álmot szeretnénk megvalósítani. 2023-ban csak akkor leszünk sikeresek, hogyha a közösség odateszi magát, és mindenki sajátjának érzi ezt a programot. Gratulálok az ötlethez, gratulálok azokhoz az elismerésekhez, díjakhoz, amiket az innováció megkapott, és biztos vagyok benne, hogy Veszprémben ez a közösség tovább fog tudni épülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában