Tisztelet a mártíroknak

2019.06.01. 19:58

Kőrös Endrére emlékeztek Pápán

Kőrös Endre gimnáziumi tanárra, a Református Nőnevelő Intézet igazgatójára, a Pápai Református Egyházközség presbiterére, a Jókai Kör főtitkárára, a Pápai Hírlap szerkesztőjére, a holokauszt áldozatára emlékeztek múlt csütörtökön Pápán.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A református ótemplomi megemlékezésen Mayerné Pátkai Tünde köszöntötte a megjelenteket, és közölte a műsort, melyben a református gimnázium diákjai működtek közre a városi holokauszt emlékév keretében a pápai zsidó emlékhelyekről, a 75 éve történtekről készült dokumentumfilmmel, szavalatokkal, hegedűvel, színházi tánckoreográfiával a zsoltárdallamok, beszédek közt. Köszönet illette Kránitz Zsolt levéltárost a Kőrös Endre-versek közrebocsátásáért, és Bódi Lászlónét, a Jókai Kör egykori főtitkárát, hogy éveken át „hűséges őrzője volt az emlékezés gyertyájának”.

A Dunántúli Református Egyházkerület képviseletében Baráth Julianna gimnáziumi igazgató, Köntös László főjegyző, gyűjteményi igazgató, és Németh Tamás teológiai akadémiai rektor, a Jókai Kör képviseletében Szabóné Lovász Gyöngyi és Török Judit könyvtárosok koszorúzták meg Kőrös Endre emléktábláját a Pápai Református Teológiai Akadémia (Nátus) épületénél Fotó: Laskovics Márió/Napló

Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője, gyűjteményi igazgató igei köszöntőjében hangsúlyozta, a holokauszt azért fontos és egyedi a számunkra, mert itt és velünk, a keresztény Európában történt. De érintette Pápa városát is. Itt van az ország harmadik legnagyobb zsinagógája, de üres. Hozzátette, a történelmet nem lehet befejezni, a holokauszt óta állandóan napirenden van az európai keresztény civilizáció folytathatósága.

Áldozó Tamás polgármester elmondta, a város az emlékévben szeretne méltó, mégis rendhagyó módon emlékezni a holokauszt pápai áldozataira, úgy, hogy az megérintse az embereket. Ilyen például a jelképesen felállított gettókapu. Megjegyezte, Kőrös Endre, a helyi értelmiség egyik vezéralakja érzékeny ember volt, aki az 1944-re kialakult világot már nem tartotta élhetőnek, elfogadhatónak, folytathatónak.

A református gimnázium diákjai Kőrös Endre-verseket szavaltak Fotó: Laskovics Márió/Napló

A mártír életét Vadász Márta vezető vallástanár ismertette. Mint elhangzott, Kőrös Endre a zsidó származásának semmilyen meghatározó szerepet nem tulajdonított, tragikus halála mégis emiatt következett be. 1944. június elsején a rendelkezések szerint neki és feleségének, Zalai Paulának a gettóba kellett volna költöznie. Ám 1944. május 30-án lúgkővel öngyilkosságot követtek el, amibe pár nap különbséggel mindketten belehaltak.

Baráth Julianna gimnáziumi igazgató hálaadó, és a szabadságba való belustulástól óvva intő zárszava után az emlékezők két csoportban megkoszorúzták Kőrös Endre emléktábláját a Pápai Református Teológiai Akadémia (Nátus) épületénél, illetve sírkertjét az Alsóvárosi temetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában