a természettudós szemével

2019.06.27. 16:00

Mozgóképekkel és rajzokkal életre keltett élővilág Zircen

A Múzeumok Éjszakája program keretében adták át az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma által meghirdetett „Bakonyi bükkösök élővilága” című rajz- és videópályázat díjait. Kiállítás nyílt a rajzokból és a nyertes mozgóképek is bemutatásra kerültek a SarokGalériában.

Kelemen Gábor

Sok helyről érkeztek a kiállítás-megnyitóval egybekötött díjátadóra, az értékelést hallgatja a közönség

Fotó: Kelemen Gábor

A szép számmal megjelent vendégeket dr. Kutasi Csaba, a házigazda, egyben a pályázatot kiíró intézmény igazgatója köszöntötte. Mint elmondta, sorozatoson ad teret a múzeum az iskolások alkotásainak, korábban képregényekből, majd a Víz Világnapjához kapcsolódóan szintén rajzokból nyílt kiállítás a SarokGalériában, most pedig egy újabb természettudományos témát megragadva írták ki pályázatukat az ifjúság számára.

A múzeum felhívására összesen 68 rajz és 24 videó érkezett. Sok alkotást kaptak a badacsonytomaji székhelyű, Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola zirci telephelyéről, Tatáról, Veszprém-Gyulafirátótról, Balatonfűzfőről, Olaszfaluból, Révfülöpről és Székesfehérvárról szintén nagyon sokan küldték el alkotásukat a pályázatot meghirdető intézmény címére. Ezenkívül Balatonalmádiból, Veszprémvarsányból és Budapestről is pályáztak. Voltak olyan diákok, akik Zircen jártak osztálykiránduláson, meghallgatták a múzeum bakonyi bükkösökről szóló előadását, s ez ihlette meg őket az alkotásra.

Sok helyről érkeztek a kiállítás-megnyitóval egybekötött díjátadóra, az értékelést hallgatja a közönség Fotó: Kelemen Gábor

A kiállítást Gurobi Bernadett, a Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola zirci telephelyének tanára nyitotta meg, aki az alkotásokat is értékelte. Mint felkészítő tanár fontosnak nevezte a pályázási lehetőséget, hiszen mint mondta, egy gyermeknek a munkája akkor nyeri el igazán az értelmét, amikor az alkotását elküldik valahová, vagy bemutatásra kerül.

A választott technikát illetően az alsó tagozatosok nagyrészt grafittal készített rajzokat nyújtottak be, a felső tagozatosok viszont már bátrabban nyúltak az ecsethez. Hozzátette, a felkészítők számára némi nehézséget okoz, hogy nemcsak a rajz szépségét és a művészeti technikát kell ilyenkor megtanítaniuk, hanem a természettudós szemével is kell egy kicsit nézni a témát. Az első alkalommal kiírt videópályázattal kapcsolatban fontosnak tartotta megemlíteni, hogy ezzel az eszközzel sokkal többet el lehet mondani, mint a rajzzal, a győztes pályázat alkotói például a környezettudatosság fontosságára is felhívták a figyelmet.

Az eseményen fuvolajátékával közreműködött Berkes Mihály, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola zeneiskolás diákja.

Dr. Kutasi Csaba beszélt arról is, hogy a pályázatok elbírálásánál nemcsak az esztétikai és a technikai szempontokat vették figyelembe a zsűrizők, hanem nagyon fontosnak tartották a kijelölt témát, azaz hogy ténylegesen a bakonyi bükkösök élővilágát mutassa be az alkotás.

A rajzpályázaton három korcsoportban hirdettek eredményt. 7-8 évesek: 1. Balogh Borbála Liliána (Nefelejcs Óvoda, Budapest) – ő volt az egyetlen óvodás pályázó a mezőnyben!), 2. Nagy Martina (Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Villax Ferdinánd Tagiskolája, Olaszfalu), 3. Tátrai Márk (Révfülöpi Általános Iskola). Különdíjas: Szalai Bella Dóra (Révfülöpi Általános Iskola). 9-10 évesek: 1. Jani Mirtill (Szín-Vonal AMI), 2. Kenéz Lilien (Tapolcai Bárdos Lajos Ált. Isk.), 3. Varga Lívia (Szín-Vonal AMI). Különdíjasok: Mór Barbara (Szín-Vonal AMI), Kukoda Boglárka Mariann (Zirci Reguly Antal NNNy. Ált. Isk. Villax Ferdinánd Tagiskolája, Olaszfalu). 11-14 évesek: 1. Fekets Lilla (Vaszary János Ált. Isk., Tata), 2. Keszei Levente (Vörösberényi Ált. Isk., Balatonalmádi), 3. Horváth Emma (Vaszary János Ált. Isk., Tata). Különdíjasok: Takács Lujza (Veszprémvarsányi Fekete István Általános Iskola és AMI), Csomai Levente Máté (Gyulaffy László Német Nemzetiségi Nyelvoktató Ált. Isk., Veszprém-Gyulafirátót).

A felső tagozatosok és középiskolások számára kiírt videópályázat eredménye: 1. Simon Nóra, Pilise Noémi, Deézsi Leonóra Csenge (III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és AMI), Deézsi Linda Enikő (Borzavár-Porvai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Ált. Isk., Borzavár). 2. Szemmelveisz Dalma, Wittmann Kinga (Szín-Vonal AMI). 3. Pacher Pálma, Tóth Anna (Szín-Vonal AMI).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában