Kultúra

2014.10.02. 10:36

Nívódíjat kapott a Laczkó Dezső Múzeum

Veszprém - Múzeumpedagógiai Nívódíjjal ismerték el a Laczkó Dezső Múzeum „Német nemzetiségi kultúra Veszprém megyében” című programját, a 12. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón, Budapesten a közelmúltban.

Kutasi Zsófia

Nagyvázsonyban, Pápakovácsiban, Zircen, Városlődön a település iskoláiban és óvodáiban tartották meg a múzeum munkatársai az órákat, a Laczkó Dezső Múzeumban pedig hidegkúti, tótvázsonyi, herendi és veszprémi iskolások vettek részt a foglalkozáson, melyeken a 2013/2014-es tanévben összesen 23 alkalommal 487 gyermek dolgozta fel és mutatta be játékos formában a témát.

A Laczkó Dezső Múzeum néprajzi gyűjteménye nagy számban őriz nemzetiségi falvakból származó tárgyakat ‒ a foglalkozás alapját ez a gyűjtemény képezte. A szakrális tárgyak, viseleti darabok, német feliratos tárgyak képet adnak e tárgyi világ sajátosságairól, a tárgyak világa mögött rejlő szokásrendről. A diákok a tárgyakat fényképfelvételek és magyarázó vetítés segítségével értelmezték. A magyarországi németek betelepítését és rövid történetét összefoglaló vetített képes előadáson mutatták be. A tanulók számítógépes kvízt tölthettek ki, és múzeumpedagógiai füzetet vezethettek a hallottakról és látottakról.

- A nívódíj a résztvevő tanárok és diákok, valamint a múzeum közös sikere, mivel az aktív együttműködés eredménye a program sikeres megvalósítása. Külön köszönet Arnold Mária és Eich Mária tanárnőknek - nyilatkozta Szaksz Balázs, a Laczkó Dezső Múzeum közönségkapcsolatok és marketing osztályvezetője.

A veszprémi múzeum programját Schleicher Vera és Mészáros Veronika néprajzos muzeológus, valamit Király András múzeumpedagógus dolgozta ki, a nívódíj pályázatot Mészáros Veronika írta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!