1848–49 jegyében

2019.03.21. 21:17

Petőfi és Pap, a két egykori pápai diák életéről tartottak ankétot

Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) két egykori pápai diák, költő: Petőfi Sándor és Pap Gábor emlékezete jegyében tartott múlt csütörtökön ankétot.

Laskovics Márió

Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet önkéntesei az ankéton. Középen Kerecsényi Zoltán ügyvivő és a rendezvény Felvidékről érkezett előadója, Fritz Beke Éva kutató

Petőfi Sándor négy évvel volt idősebb Pap Gábornál, mindketten pápai református kollégisták voltak, de nem azonos időben, viszont nagy valószínűséggel ismerték egymást, hiszen 1847–48-ban Pap a Petőfi és Jókai Mór által szerkesztett Életképek című folyóirat tudósítója volt. Mindketten számos felvidéki városban – Selmecbányán, Iglón, Kassán – megfordultak, aktívan részt vettek a szabadságharcban, és ott átélt élményeiket verseikben örökítették meg – tudtuk meg az alkalom Felvidékről érkezett előadójától, Fritz Beke Éva kutatótól.

Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet önkéntesei az ankéton. Középen Kerecsényi Zoltán ügyvivő és a rendezvény Felvidékről érkezett előadója, Fritz Beke Éva kutató

Az EpVE számára kiemelten fontos feladat a Petőfi-emlékek gondozása.

– Alakulásunk óta évről évre rendszeresen koszorúzzuk a városi Petőfi-emlékhelyeket, hirdettünk Petőfi-vonatkozású rejtvénypályázatot, vetélkedőt. Három éve, Petőfi és Jókai pápai találkozásának 175. évfordulója alkalmából különnyomatban közreadtuk Illyés Gyula Petőfi-kötetének pápai részleteit. Két éve kezdeményeztük a Barát utcai Petőfi–Orlai szálláshely emléktáblával való megjelölését, tavaly pedig egy Petőfi Pápán című zsebfüzetet is megjelentettünk. 2018-tól rendszeresen szervezünk előadásokat Petőfi-sorozat címmel, hangolódva a 2019-es Petőfi halálozási-eltűnési 170. évfordulóra, ugyanakkor idén a Pápa mellett vívott ihászi csata 170. évfordulójának is adózunk – számolt be az EpVE ügyvivője, Kerecsényi Zoltán.

Fritz Beke Éva kutató, a Magyar Tudományos Akadémia köztestülete külső tagja, a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács tagja, a Kálvinista Szemle folyóirat szerkesztője régóta foglalkozik Pap Gábor néhai jeles pápai diák, poéta, ihászi honvéd, későbbi neves dunántúli református püspök, a keresztény–zsidó párbeszéd előmozdítója pályafutásával, munkásságával, emlékezetével. 2011-ben Ihászon – Kerecsényi Zoltán kezdeményezésére – emlékművet kapott az 1849. június 27-ei ihászi ütközetben harcolt Pap Gábor. 2015–16-ban Révkomáromban, majd a Pápa melletti Marcaltőn Pap Gábor-emlékkiállítás volt látható Fritz Beke Éva kurátorságával.

Az összejövetel ünnepélyes köszöntőkkel, és az EpVE logóját mintázó torta közös elfogyasztásával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában