Művészetek sodrásában

2019.04.10. 11:00

Tizedik lapszámát betyárosan ünnepelte a Szélesvíz

A város él, létezik és ünnepel – hangsúlyozta a Szélesvíz folyóirat legújabb lapszámának bemutatóján Mátyus Aliz főszerkesztő.

Laskovics Márió

A Szélesvíz bemutatójának fő attrakciója a Németbányai Színjátszó Kör előadása vot

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Szélesvíz, Pápa város művelődéstörténeti folyóiratának tizedik lapszámát mutatták be múlt pénteken a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, a kiadvány betöltötte hivatását az elmúlt években. Sok tehetség megmutatkozott, sok kézirat előkerült a fiókokból, gazdagítva a pápai közösséget. Több helyről kap gratulációkat az öt éve megjelenő periodika miatt.

A Szélesvíz bemutatójának fő attrakciója a Németbányai Színjátszó Kör előadása volt Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Egy számot könnyű megjelentetni, azonban a második számig sok kiadvány el sem jut. Szerencsére a mi folyóiratunk már érett korba lépett. Léte egy aktív közösséget feltételez, melynek munkája eredményeképp mindig egy jó válogatás készül el – méltatta a városvezető a lapot, melynek új számában egy szépirodalmi írása is helyet kapott.

A kiadványt Mátyus Aliz főszerkesztő ismertette. Kiemelte, a borítón Dunai Virág, a református kollégium végzős diákjának kollázsai, a belső borítókon pedig Kiss László festőművész-tanár képei láthatók. Utóbbit Mayerné Pátkai Tünde köszönti a lapban. Az Ünneplő város rovatban ismét Jókai Mór és a hozzá a városi emlékév során kapcsolt rendezvények (felolvasómaraton, emléktábla-avató) vannak fókuszban, de olvasható írás a Türr István Gimnázium 380. évfordulójáról, valamint az idei, Ógyallán, Pápa felvidéki testvérvárosában megvalósult kultúra napjáról is. A Látható világban többek között S. Lackovits Emőke néprajzkutató és Nikolausz Krisztián grafikatanár kiállításmegnyitó beszédei szerepelnek. Olvashatunk továbbá benne a Böröczky-dombról, a Gyimóti útról, a Petronius-tábláról, valamint a Jókai-emlékév pályázatának helyezést elért írásait.

A kiadványt Mátyus Aliz főszerkesztő ismertette Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mátyus Aliz megjegyezte, jó volna, ha a lap megjelenései ösztönöznék a város művészeti életét. Felhívta a figyelmet, várják a jelentkezőket a rovatok szerkesztésére.

A rendezvényen közreműködött a Németbányai Színjátszó Kör Betyárok határtalanul című előadásával, amit korábban a Nemzeti Művelődési Intézet Pajtaszínházi Programjában is sikerrel mutattak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában