Kultúra

2016.11.11. 22:02

A magyar nyelv napja- Több százan szavalták Kisfaludyt

Balatonfüred- Az iskolások közös szavalatával vette kezdetét a magyar nyelv napja alkalmából megrendezett háromnapos program.

Forgács Ádám

Az iskolások közös szavalatával vette kezdetét a magyar nyelv napja alkalmából megrendezett háromnapos program a városban a régi kőszínház romjainál. Ezen a napon a fürediek felhívására diákok szavaltak országszerte.

Nyelvi szókirakó, nyelvi játszóház, vetélkedő és Huzella Péter koncertje várta a megjelenteket a Kisfaludy Galériában pénteken. Balatonfüred kezdeményezésére pénteken 11 órakor egyszerre több száz fiatal mondta el Debrecenben, Gyulán, Kecskeméten, Komáromban, Szolnokon, Vácon és számos határon túli iskolában Kisfaludy Sándor néhány verssorát. Balatonfüreden az ünnepi megemlékezést a Kiserdőben tartották Kőrösi Csaba színművész közreműködésével. A közös szavalat után beszédet mondott Lanczkor Gábor költő, személyes tapasztalataiból merítve elmondta: ,,A nyelv a maga sajátos természetéből fakadóan valami olyasmi, mint az oxigén, a hiányát sokkalta könnyebben megérezzük, mint a jelenlétét, és inkább csak olyankor csodálkozunk rá a létezésére, amikor nem vesz körül bennünket - fogalmazta meg a költő.

A programsorozat szombaton és vasárnap is folytatódik, többek között a Tempevölgy folyóirat új számának bemutatójával, Németh Viktor dalszerző magyar költők megzenésített verseivel, bakonyi és Balaton-felvidéki zenei és viseletkultúra bemutatásával, táncházzal, élő népzenével és ünnepi istentisztelettel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!