Kultúra

2016.01.01. 15:31

Újabb faszobrot kapott a szent

Várpalota – Egy helyi fafaragó, Szeszák Mátyás Szent Borbálát ábrázoló faszobra is díszíti már a Thury-várban található bányászemlékhelyet és bányászattörténeti gyűjteményt.

Szabó Péter Dániel

A vár első emeletén, a palotai bányászat 120 éves történetét részletesen bemutató gróf Sztáray Antal Bányászattörténeti Gyűjtemény előterében, az elhunyt bányásztestvérek emléktáblájának szomszédságában kapott ugyanis helyet az inotai alkotó szobra, ami a bányászok védőszentjének alakját mintázza.

Katona Csaba alpolgármester (balra) méltatta Szeszák Mátyás (jobbra) inotai fafaragó alkotását

– Szeszák Mátyás igyekezett megjeleníteni a szobron minden olyan szimbólumot, amit Szent Borbála legendájából ismerünk. Tömbszerűsége visszaadja azt a határozottságot, amely jellemző volt Borbálára: magabiztosság sugárzik róla, mely visszatükrözi a szent hitét és erejét, hiszen bármilyen megpróbáltatás is érte, ő megőrizte a tartását – méltatta a szobrot a közelmúltban tartott ünnepélyes avatáson Katona Csaba, Várpalota alpolgármestere.

Huszár József (jobbra) beszélget Budai László könyvtárvezetővel és Katona Csaba alpolgármesterrel a Szent Borbála-szobor előtt. A háttérben az alkotó, Szeszák Mátyás Fotó: Pintér László

A Bányász Nyugdíjas Klub és Szakszervezet, valamint a Bányászhagyományok Ápolásáért Egyesület ünnepi rendezvényén Búzási István, az utóbbi szervezet elnöke is beszélt a bányászat jelentőségéről, helyi történetéről, illetve a védőszentről is, akinek emlékét Várpalotán már tér és szobor is őrzi a Rákóczi-telep városrészben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!