Kultúra

2010.03.30. 10:07

Veszprém múltjáról, jelenéről

Veszprém - A Művészetek Háza szervezésében a Dubniczay-palotában Bándi László és Csiszár Miklós helytörténészek tartottak előadást.

Gombkötő Natália

Az előadás első részén Bándi László a Várkút történetéről és felújítási munkálatairól beszélt, a második részben Csiszár Miklós a száz évvel ezelőtti Veszprémről mesélt.

A Várkútról, amit Sárkánykútnak is neveztek, első írásos feljegyzés az 1500-as évek közepéről származik. Egyes régi mondák szerint kincset rejtett, mások szerint menekülő alagút volt, de elsősorban a tiszta forrásvíz miatt volt jelentős.

Az elmúlt évszázadok alatt többször használhatatlanná vált, majd 2002-ben hosszas felkészülés után kezdtek neki a teljes felújításának és feltárásának. Így a korábban 30 méter mély kút 40,7 méteres lett. Új kovácsoltvas fedőrácsot, külső vöröskő burkolatot és belső világítást is kapott.

Bándi László elmondta, mindez nem jöhetett volna létre a támogatók, geológusok, barlangászok, önkéntesek, középiskolai tanulók és civil szervezetek segítsége nélkül.

Csiszár Miklós az 1910-es évi veszprémi hétkönapokról, ünnepekről, mindennapokról tartott rövid előadást. A részvevők megtekinthettek korabeli képeket a városról és az akkor itt élő ismert személyekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!