Laza

2011.02.04. 15:42

Sokat köszönhetnek a netnek

A rockabilly magyarországi helytartóiként is bátran aposztrofálható a Mystery Gang zenekar, akik nemcsak hazánkban, hanem a nemzetközi színtéren is letették már névjegyüket. Egri Péterrel, az amerikai stílusban nyomuló trió énekes/gitárosával a jövő héten esedékes veszprémi koncert apropóján beszélgettünk.

Szabó Péter Dániel

- Évtizednyi nyomulásotok és sikereitek megágyaztak a hasonló zenei stílusban mozgó bandáknak. Milyen érzés a szakma nagy öregjének, ha úgy tetszik, a rockabilly hazai nagykövetének lenni?

- Megtisztelő, de a nagy öreg jelzőt talán még nem tudhatjuk magunkénak, bár sokszor érezzük a tiszteletet, mint nemzetközi színtéren is működő együttes. Az elmúlt nyáron a magyar főváros mellett Londonban, Párizsban, Milánóban, Helsinkiben és New Yorkban is koncerteztünk, az itthoni sikernek a tavasszal megjelenő magyar nyelvű dalainkkal szeretnénk úgymond megágyazni. Ez azért érdekes, mert az együttes történetében először szólalunk majd meg az anyanyelvünkön, miközben azért az angol anyagunkon is dolgozunk.

- Live and wild című koncertlemezeteket ingyenesen letölthetővé tettétek internetes oldalatokon. Milyen visszajelzések voltak az akcióval kapcsolatban?

- Ennek volt köszönhető, hogy a 2010 nyarán Amerikában és Európában is be tudtuk mutatni a dalainkat. Ma is magam előtt látom például, hogy Brooklynban a koncertünkön szép kerek fenekű, főként latin és néger rockabilly csajok énekelték a dalainkat. Kicsit olyan volt, mintha Lady Gaga vagy épp Beyoncé klipjéből léptek volna ki. Ezzel mindannyiunknak egy álom teljesedett be. Az internet nélkül mindez elképzelhetetlen lett volna. Fantasztikus érzés ugyanis, hogy nemzetközileg több mint félmillióan töltötték le alig pár hónap alatt. A koncertlemez, amúgy a 2010-es nyári budapesti bulinkon készült, a lemezen nem csak mi vagyunk élők és vadak, hanem az a majd 5000 elszánt Mystery Gang-rajongó is, akik erősen hallatják hangjukat a lemezen, s amelyről több dal európai és amerikai rádiókban is szerepel.

 

 

- Ha már a letöltés szóba került, mi a véleményetek az internet és a zene kapcsolatáról, s ennek kapcsán a cd-eladások drasztikus csökkenéséről? Mi lehet a jövő útja a zenekarok számára?

- Megvan a pozitív oldala is, hiszen sokkal több emberhez eljut a zene világszerte, a negatív oldala ugyanakkor, hogy a lemezek úgymond elértéktelenednek. Megoldás biztosan lesz, de most ehhez a helyzethez kell igazodniuk az előadóművészeknek. Mi nagyon szerencsések vagyunk, mert kezdettől fogva, főként az emberek szeretete és a köztünk lévő erős kohézió miatt elsősorban koncertzenekar vagyunk. Estéről estére eljátsszuk, ami a lemezen van, sosem támaszkodtunk csupán egy stúdióban elkészített hanganyagra. Azt sem szabad feledni, hogy cd-je ma már mindenkinek lehet, de azért a koncerttermeket megtölteni csillogó szemekkel az igazi feladat és fokmérő.
 
-  Mi várható a veszprémi koncerten, van -e valami különleges emléketek a várossal kapcsolatban?

- A veszprémi koncerten az elmúlt 10 évünk nagy dalai mellett ízelítőt kap a közönség a készülő magyar nyelvű anyagunkból, amit idén majd lemezbemutató formájában is szeretnénk elhozni a királynék városába. Egyébként nagyon sok kedves emlékünk van Veszprémről és az itteni közönségről, hiszen a kezdettől fogva játszunk a városban, ahol az elmúlt időszakban nem csak szép számú közönségre, hanem néhány barátra, s még több barátnőre is szert tettünk. Régebben például felléptünk a nyári utcazene-fesztivál kisszínpadain, ami nekem, mint pár napra ideérkező zenésznek, nagyon kellemes élmény volt. Néhány évvel ezelőtt egy csinos lány megmutatta nekem a veszprémi állatkertet is, ahonnan sajnos rövid idő után kitiltottak minket, mert a kismajmokat simogattuk. Remélem az állatkert kis lakói most is ugyanolyan virgoncak és boldogok, mint akkor, mert tervezem, hogy újra meglátogatom őket, persze már egy másik csinos kislánnyal.



További zenei hírekért klikk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!