Laza

2011.05.21. 08:36

Letöltés: a jövő útja, vagy zsákutca?

A magyar emberek több mint 90 százaléka nem ítéli el hazánkban az illegális zeneletöltést, elsősorban azért, mert a legális muzsikákat túl drágának találja, derül ki egy most közzétett felmérésből. A témában országosan ismert zenészeket kérdeztünk, akik szerint a letöltések ellen küzdeni nem lehet, inkább egyfajta fétisként kell tekinteni az eredeti, boltokban megvásárolható hanghordozókra.

Szabó Péter Dániel

Az 2011-ben már nem kérdés, hanem tény, hogy az illegális tartalmak terjedése nehéz helyzetbe hozta a zeneipart. A Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI) adatai szerint az online zeneletöltések mintegy 95 százaléka ilyen forrásokból származik. Egy most közzétett kutatás az illegális zeneletöltéssel kapcsolatos attitűdöket vizsgálta hazánkban, s rámutatott, hogy az internetezők több mint 90 százaléka nem ítéli azt el. Nem meglepő, hogy leginkább a fiatalok körében elfogadott ez a tevékenység. Amíg a 18-24 éves korosztály mindössze két százaléka helyteleníti, addig az 55-64 éveseknek már 18 százaléka. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a válaszadók közel 20 százaléka szerint legalább a kedvenc előadót támogatni kell azzal, hogy fizet a zenéjükért.

Ezen a véleményen van Likó Marcell, az országos hírnévvel bíró veszprémi-várpalotai zenekar, a Vad Fruttik frontembere is.

- A letöltés természetes velejárója az internet fejlődésének. Tudomásul kell vennünk, aki manapság cd-t vesz, nem azért teszi, mert máshogy nem tudja megszerezni az adott zenét, hanem valószínűleg azért, mert segíteni szeretné a zenekart, vagy mert fontos számára a kézzelfogható "fétis" - véli az énekes. - Már minőségbeli eltérésekről sem is nagyon beszélhetünk a témakörben, hiszen több oldalról a kiváló hangzást biztosító .wav vagy .flac formátumban tudjuk lehúzni a dalokat. Külföldön most az dívik, hogy ingyenessé teszik a dalok egy részét, ám fizetni kell az extrákért vagy a csúcsminőségű verziókért. Ilyen extrának tartom a cd-t is. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy mi már nem fogunk százezres eladásokat generálni, ettől függetlenül azt hiszem, hogy érdemes még fizikai formában is megjelentetni a dalokat, a "hús-vér" dolgokra vágyó zenehallgatók minden bizonnyal a jövőben is megvásárolják majd a hanghordozókat.

Ami egyébként a letöltők motivációját illeti, a felmérés szerint sokan az árakat okolják az illegális letöltés terjedéséért. A válaszadók közel fele szerint, amíg ilyen drága legálisan beszerezni a zenéket, addig érthető, hogy a felhasználók illegális forrásokat keresnek fel. A nagy zenei kiadók is felismerték ezt a tendenciát, ezért egyre több olyan szolgáltatás jelenik meg, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók olcsón, de legálisan juthassanak hozzá kedvenc zenéikhez. Hazánkban például áprilisban indult el egy oldal, amelyen a felhasználók néhány száz forintos havi előfizetésért korlátlanul hallgathatnak zenét.

A megkérdezettek több mint egyharmada ennek ellenére úgy látja, hogy ma már annyian töltenek le illegálisan zenét, hogy ez már visszafordíthatatlan folyamat. További egyharmad pedig úgy vélekedik, hogy a kiadóknak más bevételi források után kellene nézniük, hiszen az illegális letöltés jelenti a jövőt. És mi lesz a zenekarokkal, akiknek a korábbi években, évtizedekben egyfajta bevételi forrást jelentett a lemezeladás? Baranyai "Eckü" Dániel, a veszprémi-pétfürdői Hősök hip-hop csapat egyik tagja szerint haladni kell a korral, s kihasználni a világháló nyújtotta előnyöket.

- Az internet fejlődése és a letöltések terjedése rengeteg lehetőséget adott a zenészeknek, egyrészről. Sokkal könnyebben lehet közönséget építeni, napok alatt terjednek el és futnak fel tehetségek. Másrészről viszont a személyes dolgok elvesztek. Régen például egy új kazetta beszerzésére hónapokat is vártam, manapság a tinédzsereknél nincs ilyen, kimarad nekik ez a korszak. Nincs kapcsolat és személyes viszony a hanghordozóval. Kijön valami, letölti ingyen a telefonra - mondja Eckü, aki a téma egy másik fontos nézőpontjára is felhívta a figyelmet.

- Megváltozott a hallgatási felület is. Nemrég egy nagy műszaki áruházláncban érdeklődtem CD-lejátszó után, de majdnem kinevettek, mondván évek óta nem tartanak. Harcolni a megváltozott körülmények ellen nem lehet, alkalmazkodni kell. Például, hogy a fizikai formában elérhető lemezek mellé kell valami extra. Letöltőkód más nótákhoz, ajándék matricák, koncertjegy vagy épp kitűző. Megoldás lehet egy cd-póló csomag kedvezményes áron. Természetesen kellenek az eredeti lemezek is, amelyek számomra leginkább egy új könyvhöz hasonlítanak. Felbontom a fóliát, kinyitom, beteszem, hallgatom, közben pedig a borítót böngészem. Csodás atmoszférát teremt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!