Laza

2011.06.25. 05:50

Világhírű gitáros zenebűvész Füreden

Igazi ajándékot kaptak a fürediek és a Füredre látogatók csütörtökön este a 6. Nemzetközi Gitárfesztivál nyilvános koncertjével.

Győrffy Árpád

A Tagore sétányon, közvetlenül a Balaton mellett felállított színpadon egy sokunknak eddig ismeretlen híresség, Celso Machado adott nagy sikerű, két ráadással zárt koncertet.

A több világzenei és filmzenei díjjal kitüntetett brazil zenészt talán a népszerű dzsesszénekeshez, Bobby McFerrinhez lehetne hasonlítani, aki akár egyedül a hangjával is nagyzenekart képes elénk varázsolni. Képzeljünk el egy hasonlóan muzikális embert annyi különbséggel, hogy a hangja mellett még mestere a gitárnak, a rendhagyó ütőhangszereknek és különböző hangszert imitáló eszközöknek. Mindezeket a hangzásokat teljes harmóniában, hatalmas dinamikával és életkedvvel szólaltatja meg. Egyik pillanatban klasszikus hangzású saját szerzeményeit játszotta, utána valamilyen örökzöld darabra váltott, hogy aztán néhány perccel később már dongóként repkedjen egész addig, amíg ő maga el nem kapta a színpad felett köröző hangos rovart. Talán érzékelteti a fogadtatást, hogy a borházaktól néhány méterre a nézők pisszenés nélkül hallgatták a legintimebb hangzású darabokat, miközben harsány nevetésben törtek ki egy-egy jó zenei poénon, sőt néha még az énekbe és a közös "zenélésbe" is bekapcsolódtak.

Hasonlóan nagy sikerre lehet számítani a fesztivál szombat esti záróműsorában, a hagyományos flamencoesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!