A rövidülő nappalok és a párás, ködös idő fokozott figyelmet kíván a járművezetőktől

A legtöbb baleset arra vezethető vissza, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetnek. Ez az őszi időszakban fokozottan igaz, hiszen az egyik napon szinte nyár van, másnap meg szürke, esős, novembert idéző ősz, amihez nehéz alkalmazkodni.

Szijártó János

A hibátlanul működő–és bekapcsolt – világítás alapvető fontosságú

Fotó: Szijártó János/Napló

– A látni és látszani elvről a közlekedők soha sem feledkezhetnek meg – vélekedett Tóth Csaba lapunk érdeklődésére. A tapolcai szerviztulajdonos szerint a rövidülő nappalok, az egyre gyakrabban előforduló köd és a kivilágítatlan kerékpárosok a nyárhoz viszonyítva új kihívásokat rejtenek az autósok, motorosok számára. Értelemszerűen lassabban, körültekintőbben kell vezetni.

– Tény, hogy az észlelhetőség hiánya főként a gyalogosok és a bringások részére jelent nagyobb kockázatot, ám a felelősség a közlekedők összességére érvényes. A hibátlanul működő világítás mellett a gumik állapota külön figyelmet igényel. Egyik pillanatról a másikra csúszóssá válhat az út, az éjszakai, reggeli fagyokra is fel kell készülnünk. Alapvető, hogy jó, az évszaknak megfelelő gumikkal induljunk neki az őszi, téli időszaknak. Jellemző probléma még ilyenkor a mezőgazdasági gépek sárfelhordása, ami súlyos következményekkel járhat, ha nem számol vele az autós, motorkerékpáros. Sok baleset adódik abból, hogy a hirtelen megváltozott körülményekhez nem alkalmazkodott kellőképpen a közlekedő. A megváltozott viszonyokra fel kell készíteni a járműveket, de külön ki kell emelnem, hogy ilyenkor más vezetői magatartásra is szükség van – hangsúlyozta a szakember. Tóth Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy a gépkocsiknál lényeges az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer vizsgálata, de a jól működő ablaktörlő, az ablakmosó folyadék, a jégkaparó és a jégoldó spray is fontos kellék lehet. Talán furcsán hangzik, de a klímaberendezést is érdemes ellenőrizni, hiszen nagy szolgálatot tehet a vezetőnek a páramentesí- tésben.

A hibátlanul működő – és bekapcsolt – világítás alapvető fontosságú Fotó: Szijártó János/Napló

Hozzátette, hogy a rövidülő nappalok, a kedvezőtlenebbé váló látási és útviszonyok jellemzően lassabb haladást tesznek lehetővé, így eleve hosszabb menetidővel kell számolni elinduláskor. Ráadásul az iskolakezdés miatt sokkal több gyerek látható a járdákon, gyalogátkelőhelyeken, utakon, főként a tanintézmények környékén. Óvatosan kell megközelíteni a gyalogátkelőhelyet, eleve alacsonyabb sebességgel szükséges haladni, ha gyerekeket észlel a vezető, és arra is érdemes felkészülni, hogy esetleg figyelmetlenül lép az útra közülük valaki. További veszélyt jelenthetnek lakott területen kívüli utakon vagy közvilágítás nélküli szakaszokon a gyalogosok és a kivilágítatlanul közlekedő kerékpárosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!