Mindszentkálla

2017.02.13. 21:13

Bővült az értéktár

Mindszentkálla - A lakosságtól érkezett javaslatokról határoztak a települési értéktárbizottság február másodikai ülésén.

Kovács Gáborné

Az I. világháborús emlékhely, a Kopasz-hegyre veze- tő lépcsők, Mindszentkálla temploma, a kőkeresztek, a falusi disznóvágás, a szüreti felvonulás már szerepel az értéktárban. Javaslat érkezett a falukarácsony felvételére. A település együtt ünnepli a karácsonyt, a faluban élő gyerekek és felnőttek közösen szerepelnek a műsorban.

Ez jó alkalom arra, hogy az emberek találkozzanak, beszélgessenek, közösségben legyenek.A mindszentkállai temető szép, rendezett, ahol méltóképpen emlékezhetnek meg az elhunytakról az emberek. A temető szintén bekerült az értéktárba. A májusfaállítás régi hagyomány, amit pár éve az Őszülő Halánték Dalárda élesztett újra, hiszen a település örökifjú hölgyeinek májusfát állítanak, aminek a kivétele egy közösségi program.

Nemcsak a májusfaállítás került azonban a gyűjteménybe, hanem az azt állító Őszülő Halánték Dalárda is, amely a település rendezvényeinek aktív résztvevője. A Kopasz-hegy is a település értékei közé került. Mindszentkállát nyugatról határolja, a 330 méter magas hegyről csodálatos kilátás nyílik a Káli-medencére. A hegyen a hetvenes évek elejéig egy tufabánya működött. Ekkor alakítottak ki a hegy belsejében egy alagutat, ami ugyan nem lá-togatható, de az értékek közé került.

A templom feletti domboldalon látható a középkori Kisfalud község gótikus templomának romja, ami szintén az értéktárat gazdagítja. A bizottság döntött arról is, hogy az értékekről leltárt készít, egy könyvben megjeleníti, valamint a település honlapjára is szeretnék fel-tenni azokat. Bővítenék is a gyűjteményt: várják a lakosságtól az újabb javaslatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!