Nemesgulács

2017.05.20. 13:40

Az iskola névadójának ünnepe - Húsz éve vette fel az oktatási intézmény Keresztury Dezső nevét

NEMESGULÁCS A Keresztury Dezső Általános Iskola és Szakközépiskola a névfelvétel huszadik évfordulóját ünnepelte a minap.

Tóth B. Zsuzsa

Hoffmann Ottó igazgató a programon Kereszturyt méltatta, beszélt életútjáról, felelevenítve annak állomásait.

Diákok és pedagógusok az iskola névadójára, Keresztury Dezsőre emlékeztek Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Emlékezzünk a jeles irodalmárra, aki génjeiben hordozta az irodalom szeretetét és azt a tehetséget, mellyel később íróként, népművelőként, politikusként az irodalmat szolgálta. Gyerek- és ifjúkorában gyakran megfordult Gulácson, hiszen itt éltek a nagyszülei. Az ősi családi kúria ma az óvoda épülete. A község és a környék ihletője volt Keresztury több nagy versének. A gulácsi hegyet a magyar Fujiyamának nevezte Az itt töltött időre egész életében emlékezett, a hegyen a pincék, présházak, a Badacsony és a Balaton is visszaköszönt verseiben. Magyar- német szakos tanárként, lapszerkesztőként dolgozott, a magyar írók szövetségének egyik alapítója lett, vallás- és közoktatási miniszterként tevékenykedett. Életműve sokszínű, imponáló - mondta az igazgató, és felsorolt néhányat az író, költő művei közül az ünneplő diákoknak. Kérte az iskola tanulóit, hogy legyenek büszkék a névadóra és arra, hogy iskolájuk a költő nevét viselheti. Leszögezte, hogy Keresztury kisujjában volt a költői mesterség, amely a magyar irodalomban máig megtartotta. Úgy vélte, hogy eljön az idő, amikor Keresztury megkapja méltó helyét a magyar irodalom történetében. Szólt arról, hogy 1997. május 17-én az iskola felvette Keresztury Dezső nevét, akkor az épület falára emléktábla került, 2007-ben, Kolop József káptalantóti szobrászművész pedig elkészítette az iskolának Keresztury mellszobrát, amely mára az intézmény jelképévé vált. A diákok és pedagógusok a szobornál rótták le tiszteletüket a névadó előtt, aki sok szállal kötődött Nemesgulácshoz. Az ünnepségen tanulók szavaltak, táncoltak, énekeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!