A bőrgyógyász figyelmeztet

2023.10.15. 15:44

Mossa meg alaposan ezeket a testtájakat, az élete múlhat rajta!

A fürdés önmagában nem elég: ezekre a testrészekre különösen gondosan kell figyelni.

MW

Aa zuhanyzás önmagában kevés

Forrás: Shutterstock

Egy bőrgyógyász a TikTokon osztott meg fontos információkat arról, mire kell figyelni a mindennapos tisztálkodás során – írta meg a Metropol a New York Post cikke nyomán.

A zuhanyzás ugyanis önmagában nem garancia arra, hogy minden testrészünkre kellő figyelmet fordítunk. Meglehet, hogy ezeket a területeket eddig ön sem ápolta kellő gondossággal.

Az említett orvos, Lindsey Zubritsky a videóban elsőként a fül mögötti részt említette meg: ezen a területen a zsír és a korpa halmozódhat fel. 

Ha megdörzsölve ezt a területet szagot érzünk az ujjunk hegyén, sokkal jobban oda kellene figyelnünk ennek a résznek az alapos tisztítására.

Másodikként a köldök került szóba: amennyiben nem fordítunk kellő figyelmet ennek a testtájnak a tisztítására, az úgynevezett köldökkő alakulhat ki, amit Zubritsky be is mutatott a videóban.

Ez a terület az izzadság és szennyeződés felgyülemlésének melegágya

– fogalmazott a szakember.

Legvégül a köröm alatti részről esett szó, ami alól

 nem árt minden zuhanyozás alatt gondosan kisikálni egy kefével a felhalmozódott koszt és egyéb szennyeződéseket.

Lindsey Zubritsky ezek a területek azért nagyon fontosak, mert akik nem tisztítják őket megfelelően, azok nagy eséllyel hordozóivá válhatnak a methicillin rezisztens Staphylococcus aureus (röviden MRSA) kórokozónak, amely ellenálló a legtöbb antibiotikummal szemben. A kezeletlen MRSA szepszishez, és a szervezet szélsőséges –  akár halálos – reakciójához is vezethet, a fertőzésekkel szemben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!