kitáruló kapuk

2019.03.01. 12:56

Megnyitja műgyűjteményét az Európai Központi Bank

Az eddig a látogatók elől elzárt 500 kortárs alkotást tavasztól bárki megtekintheti majd.

04 February 2019, Hessen, Frankfurt am Main: The work "Landschappeling" by Belgian artist Hans Vandekerckhove welcomes visitors to the ECB headquarters on their way to Konferenzr·¤umen. The central bank houses numerous contemporary works in its premises on the banks of the Main. (Zu dpa "The ECB opens - Art collection shall become more present" from 01.03.2019) Photo: Boris Roessler/dpa

Forrás: AFP/dpa

Fotó: Boris Rössler

Megnyitja mintegy 500 kortárs alkotást tartalmazó műgyűjteményét a nyilvánosság előtt az Európai Központi Bank (EKB). Tavasztól rendszeres vezetéseket tartanak az érdeklődők számára – jelentette be Britta von Campenhausen, az EKB művészeti tanácsadója.

A gyűjtemény zöme az Európai Központi Bank (EKB) 2014-ben megnyitott kettős toronyépületében kapott helyet Frankfurtban, egy része a banknegyedben bérelt épületekben található. Egy ingyenes applikáció is kapcsolódik a gyűjtemény átláthatóvá tételéhez: ez a műalkotások mellett az 1,3 milliárd euróba (410,4 milliárd forintba) került új épületek építészetét is be fogja mutatni.

Az EKB csak kortárs európai műveket gyűjt, a fókuszban az Európai Unió tagállamai állnak. A bank bejárati előcsarnokában minden évben más-más ország alkotásainak szentelnek kiállítást.

Az elmúlt évben Észtország volt soron, idén Horvátország alkotásai láthatóak.

Britta von Campenhausen, az EKB művészeti tanácsadója szerint ezen alkalmakkor rendszerint 10-15 művet felvásárolnak. Hogy mely alkotásokat választják ki, arról az EKB egy speciális bizottsága dönt. Az utolsó szó joga Mario Draghit, az EKB elnökét és a Benoit Coeurét, a gyűjteményért felelős francia bankárt illeti.

A felvásárolások révén az EKB mintegy 500 művet gyűjtött: festményeket, fotókat, szobrokat, egyéb műtárgyakat.

A bank az utánpótlás támogatására is nagy hangsúlyt fektet. „Nálunk sok olyan művész is képviselteti magát, aki hazájában kevéssé ismert” – mondta Campenhausen. Kiemelte: keretek közé szorított művészetről van szó. „A műalkotások egyensúlyt tartanak fent a különböző témák között, de sohasem lehetnek kifejezetten politikai tartalmúak” – fejtette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!