Olvasó

2013.11.03. 10:00

Az élet talán legnagyobb megpróbáltatása

Hány és hány ember hal meg egyik percről a másikra a Földön!

Nagyon nehéz itthagyni mindent a haldokló számára: a kedves embereket, hűséges feleségeket, férjeket, az élet örömeit, a családot, a barátokat, egy-egy kedves könyvet, emlékeket. Az utolsó hónapok a legnehezebbek, mikor szembe kell nézni az elmúlással. Annak, aki hisz a túlvilágban, könnyebb a legnehezebb időszak. A családtagok sokat segíthetnek a krízisben lévő embereken, elsősorban szeretettel, s annak az elfogadásával, hogy mindenkinek ez adatott. Jómagam jártam egy tanfolyamra, melynek egyik előadója dr. Böszörményi Dalma volt, aki a Megnyugvás Hospice Alapítvány Kuratóriumának elnökeként vett részt a konferencián.

Fantasztikus szeretettel beszélt azokról az emberekről, akiknek meg kellett küzdeniük az élet és halál átmenetével. A hos-pice lényege: elérni szeretettel, türelemmel, végtelen jósággal azt, hogy a tépelődő ember megnyugodjék, és túlessen azon a végtelen fájdalmon, amit a búcsúzás jelent. Az élet talán legnagyobb megpróbáltatása ez, de túl kell esnie rajta mindenkinek. Az itt maradóknak a legnehezebb. Mert életük mindennapjait a szeretett ember hiánya tölti ki, s v fájdalom az, hogy aki évtizedekig hűséges társ volt, visszavonhatatlanul elment közülünk.  

Csapó Attila, e-mail

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!