Bundestag

2017.09.25. 06:31

Hivatalos: Angela Merkel és pártja nyerte a német választásokat

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti választáson, voksos 33 százalékát. A szociáldemokraták történelmi mélyponton, az AfD a harmadik erő.

A tegnapi exit poll becslésekhez képest nem hoztak meglepetést a ma hajnali hivatalos eredmények. Az esti előrejelzéseknek megfelelő arányú szavazatot, a voksok 33 százalékát szerezte meg a vasárnapi németországi választáson az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség – ismertette hétfőn hajnalban az összes szavazat megszámlálása utáni eredményt a dpa német hírügynökség.

Ezzel a hányaddal a CDU/CSU szerezte meg a legtöbb helyet a német parlamentben. Második lett a Szociáldemokrata Párt (SPD), amely azonban 20,5 százalékos voksaránnyal történelmi mélypontra süllyedt. A harmadik helyen a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) végzett 12,6 százalékkal. Újra bejutott a parlamentbe a Szabad Demokrata Párt (FDP) 10,7 százalékos eredménnyel. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) a szavazatok 9,2 százalékát kapta, a Zöldeknek pedig 8,9 százalék jutott.

Az uranzárás utáni első nyilatkozatában Manuela Schwesig elnökhelyettes bejelentette, hogy a szociáldemokraták ellenzékbe vonulnak. A Bundestag-frakció eddigi vezetőjével Thomas Oppermann-nal közösen adott sajtónyilatkozatban mindketten hangsúlyozták, hogy továbbra is Martin Schulz pártelnöknek kell vezetnie a pártot. „Együtt győzünk, együtt veszítünk” – hangoztatta Oppermann.

A kisebb pártok mind erősödtek, és az új Bundestagban az eddigi öt helyett hét párt szerez képviseletet. Az eddigi ellenzéki pártok közül a Zöldek szerepeltek jobban, támogatottságuk a 2013-ban szerzett 8,4 százalékról 8,9 százalékra emelkedett. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) a négy évvel ezelőtti 8,6 százalék után a szavazatok 9,2 százalékát gyűjtötte össze. A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 12,6 százalékos eredménnyel debütál a szövetségi parlamentben. Alexander Gauland, a párt kampányát vezető egyik úgynevezett csúcsjelölt azt mondta, hogy Bundestag-pártként „hajtóvadászatot” indítanak Angela Merkel ellen, és „vissza fogják szerezni az országot” a németeknek. A 2013-ban kiesett piacpárti, jobboldali Szabad Demokrata Párt (FDP) 10,7 százalékkal jut vissza a Bundestagba.

Merkel: a CDU/CSU elérte stratégiai célját

Angela Merkel az urnazárás utáni első nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a pártszövetségben ugyan mindenki jobb eredményre számított, de így is a CDU/CSU szerezte messze a legtöbb szavazatot, és nélküle nem lehet kormányt alakítani.

Seehofer: súlyos csalódás a Bundestag-választás eredménye

Horst Seehofer bajor kormányfő, az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU bajor testvérpártja, a CSU elnöke pártja müncheni központjában az urnazárás után tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a CDU/CSU pártszövetség mindkét tagja jobb eredményre számított.

Azzal kapcsolatban, hogy a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) harmadik erőként debütál a Bundestagban, azt mondta, hogy „támadási felület nyílt” a pártszövetségtől jobbra. Ezt a felületet kemény küzdelemmel, határozott állásfoglalásokkal kell bezárni – mondta.

Martin Schulz elismerte az SPD vereségét

„Keserű nap a mai a német szociáldemokrácia számára. A párt sok hagyományos támogatóját képtelen volt megtartani” – mondta az SPD kancellárjelöltje még tegnap este. Hozzátette: a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottságának emelkedése fordulópontot jelez, és azt mutatja, hogy a menekültkrízis továbbra is megosztja az országot. Martin Schulz a vereség ellenére továbbra is a párt vezetője marad – jelentették be Berlinben.

Az AfD parlamenti vizsgálóbizottságot kezdeményez Merkel menekültpolitikája miatt

Alice Weidel, az AfD kampányát vezető egyik úgynevezett csúcsjelölt a ZDF országos köztelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a Bundestag feladata a kormány ellenőrzése. Ezért az AfD vizsgálóbizottságot kezdeményez, amely „nagyon világosan foglalkozik majd ennek a nőnek (Angela Merkelnek) a jogsértéseivel” – mondta a politikus.

Nézőpont: Merkel most fizette meg a menekültpolitikája árát

Mráz Ágoston Sámuel szerint nincs könnyű helyzetben a német kormányfő, hiszen koalíciós partnere, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) eddigi legrosszabb eredményét érte el a választásokon – mondta a Nézőpont Csoport vezetője vasárnap este az M1-en. Hozzátette, a következő hónapok valószínűleg koalíciós tárgyalásokkal telnek majd. Az elemző beszélt arról is, egy elitellenes hangulatban születhetett ilyen eredmény a német választásokon, ezt támasztja alá a rendszerellenes Alternatíva Németország (AfD) jó szereplése.

A Zöldek és az FDP is nyitott a koalíciós tárgyalásokra

A német Szabad Demokrata Párt (FDP) és a Zöldek vezetője is nyitottnak mutatkozott a német szövetségi parlamenti választások után vasárnap este arra, hogy az eddigi kereszténydemokrata-szociáldemokrata nagykoalíciót felváltó új kormánykoalíció létrehozásáról tárgyaljanak a választásokon győztes kereszténydemokratákkal.

Az eddig ellenzéki Zöldek egyik csúcsjelöltje szerint pártja „nem lesz egyszerű partner” egy esetleges, a pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett új koalíció kormányalakítási tárgyalásain, és „nehéz megbeszélésekre” számítanak. Katrin Göring-Eckardt elmondta: a Zöldek minden párttal hajlandók tárgyalni az Alternatíva Németországnak (AfD) kivételével.

Christian Lindner, a négyéves szünet után a Bundestagba ismét visszatérő piacpárti, jobboldali Szabad Demokrata Párt vezetője jelezte: pártja nyitott a koalíciós tárgyalásokra az Angela Merkel vezette konzervatívokkal, de úgy vélik, „kurzusváltásra van szükség”. Lindner óriási sikernek nevezte, hogy a liberálisok visszatérhetnek a törvényhozásba.

Miután a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) az exit poll közzététele után azonnal kizárta egy újabb nagykoalíció lehetőségét a CDU/CSU pártszövetséggel, a pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett CDU/CSU-FDP-Zöldek alkotta kormány létrehozására van esély.

Merkel szerint viszont nem lehet kizárni egy újabb nagykoalíciót

Nem lehet kizárni, hogy a következő ciklusban ismét nagykoalíció vezeti majd Németországot – jelezte Angela Merkel kancellár a vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után a törvényhozásba bejutott pártok vezetőnek televíziós fórumán. A CDU/CSU jobbközép pártszövetség vezetője hangsúlyozta: matematikailag két koalíció lehetséges, a CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek összefogása mellett a szociáldemokratákkal (SPD) 2013-ban kezdett kormányzás folytatáshoz is van többség az új Bundestagban.

A számok azt mutatják, hogy „nincs leváltott nagykoalíció”. Hozzátette: tudomásul veszi, hogy Martin Schulz SPD-elnök szerint pártjának ellenzékbe kell vonulnia, de ezt a kérdést „holnap újra meg lehet beszélni”. Kiemelte, hogy a mostani „viharos időkben” minden pártnak felelősen kell politizálnia.

Orbán Viktor gratulált Angela Merkelnek

Orbán Viktor vasárnap a legnagyobb közösségi oldalon gratulált Angela Merkel kancellárnak újraválasztása alkalmából. A magyar miniszterelnök azt írta a Facebookon magyarul és németül, hogy „Budapest gratulál”.

Osztrák külügyminiszter: alig meglepő a német választások eredménye

„Kevésbé meglepő számomra az eredmény. Németországban sok az elégedetlen a kormány menekültügyi politikájával” – olvasható Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője közleményében. Szerint erre vezethető vissza a német parlamentbe bevonuló jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt megerősödése. „A migrációs válságot több európai politikus és párt sem vette elég komolyan” – tette hozzá.

Lengyel belügyminiszter: Merkel remélhetőleg következtetéseket von le hibás migrációs politikájából

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter a lengyel közszolgálati hírtelevíziónak adott interjúban leszögezte: Angela Merkel az a politikus, aki „a legjobban megfelel a lengyel érdek megvalósításának”. Egyúttal úgy vélte: „teljesen más helyzetet” teremt, hogy a CDU/CSU támogatottsága csökkent az előző választásokhoz képest, így nem kizárt, hogy a választások után más politikát fog folytatni.

„Az Európai Unióra és Lengyelországra nézve az lesz az alapvető kérdés, hogy Merkel következtetéseket von-e le abból a hibából, amelyet 2015-ben elkövetett” – vélekedett Blaszczak, utalva a német kancellár migrációs politikájára. A miniszter szerint sok minden múlik azokon a következtetéseken is, amelyeket a választások alapján Merkel a kétsebességes Európa koncepciójára nézve von le. „Bárcsak ne olyanokat, amelyek a Brexithez vezettek” – jegyezte meg Blaszczak Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő kilépésére utalva.

Blaszczak nyugtalanítónak nevezte a harmadik legerősebb parlamenti tömörülésként a Bundestagba bejutó AfD oroszbarát politikáját, valamint azokat a nyilatkozatokat, amelyek a német katonák második világháborús szerepét méltatták.

(Borítókép: AFP / Tobias Schwarz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában