Ország-világ

2020.10.06. 10:52

Döntött az uniós bíróság: elmarasztaló ítélet a CEU ügyében

Sérti az uniós jogot a magyar felsőoktatási törvény módosítása, közismertebb nevén a lex CEU – mondta ki keddi ítéletében az Európai Unió Bírósága (EUB).

A luxemburgi székhelyű testület ezzel megerősítette Juliane Kokottnak, az EUB főtanácsnokának márciusi véleményét, amely megállapította: Magyarországnak egyenlő feltételeket kellene teremtenie a nemzeti és nemzetközi felsőoktatási intézmények között, mert sem a szolgáltatások kereskedelméről szóló általános egyezményben foglaltakkal, sem az azt magában foglaló EU-s joganyaggal nem összeegyeztethető a 2017-es törvénymódosítás – írja a Magyar Nemzet.

Az Európai Unió Bíróságának ítéletei kötelezők az uniós tagállamokra nézve.

Mint azt az ítélet kedd reggel közzétett szövegében írják,

 • mivel Magyarország a külföldi felsőoktatási intézmények által Magyarországon való gyakorlását az érintett intézmény székhelye szerinti harmadik állam közötti nemzetközi szerződés fennállására vonatkozó feltételhez köti, nem teljesítette a Kereskedelmi Világszervezet keretében kötött, a szolgáltatások kereskedelméről szóló általános egyezmény (GATS) alapján a nemzeti elbánás tekintetében vállalt kötelezettségeit.
 • A követelmény továbbá sérti az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt, a tudományos élet szabadságára, a felsőoktatási intézmények alapításának szabadságára és a vállalkozás szabadságára vonatkozó rendelkezéseket.
 • Kiemelt nemzetközi figyelmet kapott az ügy

  Emlékezetes: a márciusi főtanácsnoki indítvány után a Fidesz azt kommunikálta, hogy

  a felsőoktatási törvény senkit sem diszkriminál, annak hazánkban egyedül a Soros György által alapított egyetem nem tudott megfelelni.

  „A Közép-európai Egyetem (CEU) továbbra is működik Budapesten, jelenleg is ad ki diplomákat és hirdet felvételt” – mondta akkor Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója. A CEU részéről üdvözölték az indítványt, ám mint azt közleményükben tudatták, a lex CEU visszavonásáig Bécsben folytatják az amerikai akkreditációhoz kötődő oktatási tevékenységüket.

  Ismert az is, hogy a nemzetközi politikai életben is port vert fel a Soros-egyetem ügye: az Egyesült Államok külügyminisztériuma csalódottságát fejezte ki a döntés miatt,

  az EU-ban pedig a Fidesz pártcsaládjának, az Európai Néppártnak a részéről féltették a CEU-t.

  A magyar kormány berkeiből mindkét esetben félreértésen alapuló kritikákról beszéltek.

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában