Ország-világ

2021.02.19. 15:06

Varga Judit: a magyar kormány teszi a dolgát a civiltörvény ügyében

Nemcsak azt jelezte a kormány, hogy készek hatályon kívül helyezni a „vitatott szabályozást”, hanem a szabályozás átalakítására vonatkozó normaszöveget is megküldték az Európai Bizottságnak (EB) – közölte az igazságügyi miniszter pénteken a közösségi oldalán.

Varga Judit azt írta, a kormány jelezte az EB-nek, hogy

amint tájékoztatják őket a jogszabály átalakításának elfogadhatóságáról, a magyar kormány kész haladéktalanul benyújtani az Országgyűlésnek, hogy a javaslatot a magyar törvényhozás még a tavaszi ülésszakban megtárgyalhassa.

Míg egyes ellenzéki politikusok azon „örvendeznek”, hogy hazájuk ellen igazságtalanul kezdeményeznek Brüsszelben kötelezettségszegési eljárásokat, addig a magyar kormány teszi a dolgát – fogalmazott.

„Átláthatóvá tettük a civil szervezetek finanszírozását, hogy egyértelmű legyen, melyek azok az NGO-k, amik külföldi támogatással próbálnak politikai nyomást gyakorolni a hazai közéletre. Mindeközben mérsékeltük a hazánkra nehezedő migrációs nyomást”

– emelte ki.

Hozzátette, bár a kormány mindenben „korrekten és transzparensen” járt el, a bizottság ismételten egy politikailag motivált eljárást indított, amelynek nyomására az Európai Unió Bírósága tavaly júniusban elítélte Magyarországot.

Varga Judit szerint a magyar kormány számos alkalommal biztosította az uniós intézményeket arról, hogy kész eleget tenni az ítéletben foglaltaknak, megteszi a végrehajtásához szükséges megfelelő intézkedéseket, ahogy kivétel nélkül minden korábbi ítélet esetében is megtette azt.

Magyarország az eredményes együttműködés jegyében folyamatos párbeszédet folytatott és folytat az ítélet végrehajtásáról a bizottsággal – írta.

„Most Brüsszelnél pattog a labda, itt az idő, hogy ők is elvégezzék a munka rájuk eső részét”

– fogalmazott az igazságügyi miniszter.

 

Az Európai Bizottság – a kötelezettségszegési eljárások februári állásáról közzétett csomagja szerint – Magyarországgal összefüggésben arról határozott, hogy eljárást indít, mert véleménye szerint a magyar kormány nem tett eleget az uniós bíróság által a civiltörvény ügyében hozott ítéletének. A brüsszeli testület hivatalos felszólító levelet küldött Magyarországnak, amelyben az ítélet végrehajtására szólította fel a kormányt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában