Vagyonnyilatkozati rendszer

2022.06.24. 06:11

Az európai vagyonnyilatkozati minta sem elég jó a Soros-szervezetnek

A Transparency Internationalnak sem tetszik a tervezett új vagyonnyilatkozati rendszer. A fennálló rendszert már hosszabb ideje folyamatos, nemtelen támadások érik Brüsszel és a baloldal részéről, ám úgy tűnik, az európai minta sem felel meg nekik.

A korrupció megfékezésére, külföldi mintára létrehozott szervezet, a Transparency International (TI) a jelenlegi magyar vagyonnyilatkozati rendszerben is az átláthatatlanságot kifogásolja, ám jogi igazgatójuk szerint azzal, hogy Magyarország bevezeti az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét, a rossz megoldást még rosszabbra cseréli.

A jelenleg hatályos vagyonnyilatkozati rendszer legalább nagyon sok tisztségviselőre kiterjed – mondta Ligeti Miklós, a Soros György alapítványai által is támogatott Transparency International jogi igazgatója. A Magyar Nemzet azért kereste meg Ligeti Miklóst, mert a Népszava tegnapi számában azt ecsetelte, hogy egyértelműen rossz alternatíva átemelni a magyar gyakorlatba az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét.

Az NGO jogi igazgatója arra hivatkozott, szervezetükkel már 2015-ben kiadtak egy nyilatkozatot, amelyben az EP vagyonnyilatkozatainak átláthatatlanságára hívták fel a figyelmet. Azonban a TI az akkori kifogásaival kapcsolatos dokumentumot lapzártáig nem csatolta a szerkesztőség részére. 

Ligeti Miklós magyarázata szerint nincsenek olyan megoldások, amelyek egy az egyben átültethetők lennének Magyarországon. Olyan követendő példákat említett, mint Észtország, ahol szerinte nagyobb a nyilvánosság, valamint kiemelte még az Egyesült Államok szövetségi szintű nyilatkozatainak rendszerét is. Arra a kérdésre, hogy szervezetük bírálja-e Németországot, ahol a vagyonnyilatkozati szabályok lényegében az Európai Parlamentével megegyezők, azt válaszolta: még nem tudja, hogy valóban azonosak-e, ezzel kapcsolatban pont a napokban kezdett levelezésbe német jogász kollégáival. Hozzátette: nem foglalkozott még átfogó összehasonlítással, és nem azért kell megváltoztatni itthon a rendszert, mert máshol működőképes, vagy mert nem az. 

Borítókép: Ligeti Miklós. (Fotó forrása: ATV)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában