Vagyonnyilatkozat

2022.09.28. 20:08

Itt az újabb fordulat Gyurcsány rejtélyes százmilliói ügyében?

Az Apró-villa eladásának köze lehet a volt miniszterelnök vagyonnyilatkozatának titokzatos részéhez.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője és Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt szocialista miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak, miután leadták szavazataikat a budapesti Áldás utcai Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Bár a Magyar Nemzet többször megkérdezte a Gyurcsány házaspárt arról a 446 millió forintról, amely „lakásvásárlás foglaló és előleg” jogcímen szerepel az egykori kormányfő vagyonnyilatkozatában,

sem Gyurcsány Ferenc, sem Dobrev Klára nem adott választ arra, melyik ingatlanuk lehet a tranzakció tárgya.

Gyurcsány vagyonnyilatkozata szerint az ő tulajdonában egy pápai, ötven négyzetméteres társasházi lakás, illetve egy kötcsei ingatlan ötven százaléka van. Utóbbi az értékesebb, egy több mint háromezer négyzetméteres telken lévő, 267 négyzetméteres családi ház, amelyen feleségével, Dobrev Klárával osztozik. Ám feltehetően ennek eladása sem indokolná a közel félmilliárd forint értékű foglalót vagy előleget – írja a lap.

A Gyurcsány család otthonául szolgáló Szemlőhegy utcai villa esetében viszont már reálisnak tűnhet közel félmilliárd forintos előleget vagy foglalót kifizetni, ráadásul jelenleg értékesíteni kívánják a luxusingatlant. Gyurcsány Ferenc a Partizán keddi adásában árulta el, hogy legfeljebb egy éven belül tervezik eladni a villát. Bár az Gyurcsány Ferenc neje és anyósa – Dobrev Klára és Apró Piroska – tulajdonát képezi,

az ingatlan értéke alapján mégis azt lehet feltételezni, hogy az értékesítésnek köze lehet a DK-elnök vagyonnyilatkozatában megjelent százmilliókhoz.

Amennyiben ez a helyzet, az több kérdést is felvet, mindenesetre a tulajdonos szabadon kijelölheti azt a személyt, akinek a bankszámlájára utalják a foglaló és az előleg összegét a Magyar Nemzet által megkérdezett jogász szakember szerint.

A lap szerint ugyancsak figyelemreméltó, hogy egy évek óta húzódó lakásvásárlási ügyről van szó, hiszen Gyurcsány vagyonnyilatkozataiban 2020 óta szerepel a követelésként feltüntetett, foglalóként, előlegként megnevezett összeg, amely a két következő évben jelentősen nőtt. A 2020., valamint a 2021. januári dokumentumban a szóban forgó rubrikában még csupán 225 millió forint szerepelt, 2022 januárjában viszont már 348 millió, ami mostanra 446 millió forintra hízott.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó ingatlanszakértő lehetségesnek vélte, hogy az összeg azért változott évről évre, mert valójában az egész ingatlan vételárán ment az egyezkedés, ám a szerződésben ez nincs feltüntetve, s hivatalosan megmaradt a lakásvásárlás foglaló és előleg megnevezés. Másrészt szerinte az is előfordulhat, hogy az eladó(k) fokozatosan emelik az árakat, és emiatt változik az összeg az idő előrehaladtával.

A teljes cikk ITT olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában